Novosti|

U sklopu obilježavanja Mjeseca židovske kulture, u ponedjeljak, 19. rujna, u Kazališnoj kavani Belišće otvorena je izložba fotografija “Jeruzalem, glavni grad Izraela”.

Bila je to još jedna prilika u kojoj je naglašena multikulturalnost Belišća, grada kojeg je 1884. godine izgradnjom tvornice osnovala mađarska obitelj židovskog porijekla Gutmann. Belišće se razvijalo suradnjom, razumijevanjem i suživotom 22 nacionalne manjine, a to je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, koja je na izložbi ugostila predstavnike Veleposlanstva Države Izrael u RH te Židovske općine Osijek.

-Za grad Belišće, koji je nastao na temeljima multikulturalnosti i multietničnosti važno je razvijati i održavati prijateljske odnose, kao što mi imamo sa Židovskom općinom Osijek i Veleposlanstvom Draže Izrael u Zagrebu. Uključujemo se u obilježavanje važnih datuma, ovaj puta izložbom, i na taj način šaljemo poruku tolerancije i poštivanja. Kad god je prilika, treba isticati da je puno više onoga što nas kao ljude veže, nego razdvaja, rekla je zamjenica gradonačelnika, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji izložbe.

Po prvi je put u Belišću ovom prilikom bila otpravnica poslova Hadas Dolev iz izraelskog Veleposlanstva. Rekla je kako je pozitivno iznenađena informacijama koje je saznala o našem gradu, te naglasila važnost prenošenja znanja o porijeklu, povijesti i naslijeđu na mlade generacije, a jedan od načina da se to učini je i ova izložba fotografija.

-Na fotografijama možemo vidjeti razne faze Jeruzalema, grada koji je važan ljudima različitih religija diljem svijeta, a njegovo mijenjanje kroz prošlost, spoj staroga i novoga, u najboljem svjetlu prezentira Državu Izrael, poručila je konzulica Hadas Dolev.

-Uvijek se radujemo dolasku u Belišće, gdje se osjećamo dobrodošlo, rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, koji je predstavio ovogodišnji program Mjeseca židovske kulture u Osijeku, koji traje do do 24. rujna.

Izložbu “Jeruzalem, glavni grad Izraela” organizirali su Grad Belišće, Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Židovska općina Osijek i Centar za kulturu Sigmund Romberg. Na izložbi je prikazana 31 fotografija znamenitih mjesta, građevina te kulturnih spomenika, kao i svakodnevni život Jeruzalema, jednog od najstarijih gradova na svijetu i svetog grada triju religija (judaizma, kršćanstva i islama), mozaika kultura i nacionalnosti, ljudi i četvrti, starog i novog.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content