Novosti|

Okrugli stol na temu “64+ u ruralu” bio je jedna od planiranih i provedenih aktivnosti u okviru projekta “Zajedno za treću dob”, nastalog s ciljem unaprjeđenja kvalitete i širenja izvaninstitucionalnih socijalnih usluga na području grada Belišća. Sudionice Okruglog stola, održanog u prostoru belišćanske Matice umirovljenika, u petak, 21. listopada, bile su predstavnice nositelja i partnera u projektu, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković i predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić kao i njihove suradnice i gošće: predsjednica Udruge PUKS Vanesa Šerić, te predstavnice Centra za socijalnu skrb Valpovo Maja Ikić i Matea Rajić. Uz brojne sugrađane treće životne dobi, skupu su nazočili i predstavnici Lokalne razvojne agencije Grada Belišća na čelu sa direktorom Mariom Marolinom. Početkom susreta temu, sugovornice i projekt prezentirala je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, uputivši gošćama zahvale na odličnoj suradnji, a potom je o iskustvima sa terena i razlikama između zahtjeva korisnika u gradu i na ruralnom području govorila predsjednica Marija Ilić. Više o radu i o aktivnostima kroz koje Udruga PUKS daje podršku osobama treće životne rekla je i putem prezentacije prikazala Vanesa Šerić, a zatim su Maja Ikić i Matea Rajić predstavile koje socijalne usluge Centar nudi korisnicima, osobama treće životne dobi te koji su zakonski uvjeti za njihovo ostvarivanje. Naši vremešniji sugrađani također su dobili priliku da i sami postave pitanja i saznaju sve što ih zanimalo o spomenutoj tematici.

 – Održavamo prvi od tri okrugla stola predviđena u projektu i njegova je tema  starenje u ruralnom prostoru. Znamo da su određene posebnosti prisutne ako uspoređujemo grad i selo, pogotovo što se tiče starijih osoba. Ovom prigodom razgovarat ćemo i posvijestiti si koje su to poteškoće i izazovi o kojima kroz ovakve projekte, ali i buduće socijalne usluge trebamo voditi računa i što možda trebamo ponuditi. Kroz ovakve projekte Europski socijalni fond nas potiče da osmislimo određene socijalne usluge koje onda u konačnici nekome mogu postati i poduzetnički poduhvat.  –  sabrala je zamjenica Ljerka Vučković.

– Razlike nisu drastične, ali postoje. Naime korisnici u ruralnom djelu daleko više traže pomoć u održavanju okućnice, u radu na zemlji, a manje zahtjeva imaju za samo održavanje kuća dok u gradu češće i više traže taj prijateljski i savjetodavni pristup, na principu druženja. Ono što je zajedničko i sigurno jest da i jednima i drugima treba pojačana socijalna skrb – zaključila je predsjednica Matice Marija Ilić.

Podsjećamo, kroz projekt “Zajedno za treću dob”, kojemu je nositelj Grad Belišće, a partner Matica umirovljenika grada Belišća zaposleno je 11 osoba što skrbe za više od 100 starijih osoba kroz organizaciju pomoći u kući i pružanje ostalih usluga izvaninstitucionalne skrbi. Navedeni projekt provodi se 20 mjeseci i to od 8. listopada 2021. do 8. lipnja 2023.godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.961.680,00 kuna, a njegova cjelokupna vrijednost financirana je u 100% iznosu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Dajana Petovari

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content