Novosti|

Popularna manifestacija Noć knjige, koja promovira knjigu i čitanje, ove se godine diljem Hrvatske održava 11. put zaredom i to ovoga puta tijekom četiri dana, od 22. do 25. travnja 2022. godine. U obilježavanje ove značajne manifestacije uključuju se brojne hrvatske knjižnice, knjižare, antikvarijati, škole, vrtići, nakladnici i mnoge druge ustanove i udruge koje promiču važnost kulture čitanja. Svaka Noć knjige ima svoju središnju temu, a ovogodišnja manifestacija propitkuje slobodu i knjigu kao izraz i prostor slobode pa će se sudionici slobodom baviti u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija.

Noć knjige već godinama, svojim raznovrsnim aktivnostima, podupire i Gradska knjižnica i čitaonica Belišće koja je ove godine osmislila razna događanja raspoređena u dva dana – petak (22.4.2022.) i ponedjeljak (25.4.2022.). Aktivnosti osmišljene za petak uspješno su izrealizirane. Prva od njih, s početkom u 16 sati, bila je kreativna radionica za osnovnoškolce koju je vodila knjižničarka Dijana Milišić-Zečević. Sudjelovalo je sedam djevojčica kojima je knjižničarka pokazala kako napraviti trodimenzionalne ukrase u obliku leptira od listova starih knjiga. Na taj način tematika radionice povezana je s glavnom temom aktualne Noći knjige jer su leptiri vrlo često u književnosti interpretirani kao metafora ultimativne preobrazbe i krajnje slobode. Djevojčice su za izradu leptira, osim starog papira, koristile i drvene bojice, flomastere, jutenu špagu, raznobojne perlice i samoljepljive cirkone. Sve su uspjele napraviti vlastite inačice šarenih leptira koji će ukrašavati zidove njihovih domova.

Odmah u 17 sati održano je proglašenje najčitatelja Knjižnice u 2021. godini. Vrijedne knjižničarke izdvojile su nekoliko kategorija najčitatelja vodeći se relevantnim statističkim podacima prema broju godišnje posudbe knjiga. Kako se radi o dugogodišnjim korisnicima Knjižnice, onda je sasvim sigurno da su sve posuđene knjige i pročitane. Tako je izdvojeno pet sljedećih kategorija: obitelj kao najčitatelji, djeca kao najčitatelji, novi najčitatelj/ica, najvjerniji čitatelj/ica i najuredniji čitatelj/ica. Obitelj koja najviše čita je belišćanska obitelj Kapetanović, a djeca najčitatelji su bez premca mali Belišćani Petar i Klara Vuksanić. Novom najčitateljicom proglašena je gospođa Marta Sipl (iz Belišća), najvjernijom čitateljicom gospođa Emica Čordaš (iz Belišća) i najurednijom čitateljicom gospođa Jasna Žaja (iz Belišća). Izabrani najčitatelji dobili su prigodne diplome i poklone kao nagrade za njihovu strastvenu ljubav prema čitanju.

U 17 sati ujedno je otvorena i izložba razglednica grada Belišća povodom skorašnjeg obilježavanja Dana grada Belišća. Izložba je omogućena zahvaljujući zajedničkoj suradnji Knjižnice s Gradskom upravom grada Belišća i Muzejom grada Belišća te odazivom lokalne zajednice na javni poziv Knjižnice da svi dobrovoljci posude svoje primjerke razglednica za potrebe izložbe. Na samom otvaranju prisutni posjetitelji mogli su čuti kratku povijesnu retrospektivu o tiskanju belišćanskih razglednica koju je pripremio poznati Belišćanin Milan Salajić, zaljubljenik u povijest Belišća. Izložba je postavljena u knjižničnim staklenim vitrinama i trajat će do 10. svibnja 2022. dokad će biti dostupna cjelokupnoj javnosti.

Zadnja aktivnost, u 18 sati, bio je književni susret s autoricom Ivankom Ferenčić Martinčić iz Virja, održan u Velikoj vijećnici grada Belišća. Ivanka je svestrana mlada žena koja piše knjige za sve generacije, od najmlađih do najstarijih čitatelja. Uz to, ona je diplomirana knjižničarka i certificirana pripovjedačica što je itekako pokazala na ovome susretu koji je bio izvrsna prilika da belišćanskoj čitateljskoj publici predstavi svoj fantastični roman prvijenac Krv mojih predaka. U formi razgovora s ravnateljicom Knjižnice Vlastom Putar Ivanka je pričala o raznim zanimljivostima koje doživljava u svom spisateljskom radu, o tome što je motivira da piše, kako je biti pisac u maloj zemlji kao što je Hrvatska, koji se izazovi nameću domaćim autorima te o mnogim drugim zanimljivim temama. Posjetitelji su zbog toga uistinu uživali u opuštenom ozračju čemu je sigurno pridonio i uređen prostor Velike vijećnice koji su ukrasile djelatnice belišćanskog Centra za kulturu Sigmund Romberg, Tea Glavica i Bojana Reçica.

Sve održane aktivnosti prvog dana Noći knjige 2022. u Knjižnici Belišće dobra su uvertira za najavu preostalih aktivnosti koje će se održati u ponedjeljak, 25. travnja. Jedna od njih je kreativna radionica za osnovnoškolce u 10 sati na kojoj će Bojana Reçica prijavljenoj djeci pokazati kako praviti kaleidoskope. Druga je književno-glazbeni spektakl pod nazivom Poezija, vino i gitara koji će se održati u 19 sati u Kazališnoj kavani Belišće. Obje aktivnosti organizirane su u suradnji s Centrom za kulturu Sigmund Romberg, stoga se detaljnije informacije o njima mogu pronaći na Facebook stranicama Knjižnice i Centra za kulturu. 


Tekst: Dijana Milišić-Zečević (Gradska knjižnica i čitaonica Belišće)
Foto: Vlasta Putar, Dijana Milišić-Zečević, Mladen Vuksanić, Filip Crljenić 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content