Novosti|

U četvrtak, 19. 5. 2022. članovi Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće imali su izuzetno zadovoljstvo promovirati tehničku kulturu u vrtiću „Maslačak“ u Belišću skupini Limači. Ova radionica dogovorena je sa Sandrom Glasovac, koja je zajedno sa odgojiteljicom Brankom Vidaković pomogla da radionica bude odrađena besprijekorno. Unatoč tome što su Limači miješana skupina (i što su mali) mi smo se pripremili vrlo ozbiljno. U vrtić je došlo četvero članova: Zvonimir Hajnc (majstor za rakete), Marijan Antolović (robotičar i još svašta), Ivana Francuz (teta za sve) i Dragan Francuz (puno priča i svašta obećava).

Prvo je predstavljena i započeta radionica bojanjem stiliziranog aviona na papiru (izrezivanje i spajanje ostalo je za kasnije). Poslije toga, članovi su ostavili nekoliko maketa kućica i hranilica za ptice izrezanih laserom od šperploče, koje će djeca zajedno sa tetama spojiti, polijepiti i obojati sljedećih dana.

Slijedila je robotika i oduševljena reakcija djece: roboti pauci koji imaju šest nogu i mogu plesati, mBot kolica kojima su djeca upravljala tabletom i smart mobitelom, robotska kolica koja se kreću i obilaze prepreke, prave osmice i pale svjetla, microbitovi koji zamjenjuju kockice sa brojevima, mogu crtati, pisati….

Na kraju radionice izašli su svi u dvorište i lansirali dvije rakete u nebo. Dvoje Limača pomoglo je „potpaliti“ raketu, a za to je trebala ogromna hrabrost. Kada su rakete poletjele vriska od sreće nadjačala je okolne zvukove.

Prije rastanka svaki Limač dobio je zmaja za uspomenu na ovaj događaj.

(Vrlo teško je opisati riječima ovu radionicu. Radost i sjaj u dječjim očima morala se doživjeti.)

Video: https://youtu.be/hYoNBn5A89Y

Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content