Novosti|

Lijepa naša domovino i Đelem, đelem – himne hrvatskog i romskog naroda, označile su početak programa kojim se Belišće i ove godine uključilo u obilježavanje Svjetskog dana Roma. U utorak, 9. travnja 2019. godine, belišćanska nastavno sportska dvorana bila je mjesto uživanja u romskoj kulturi, za što su se pobrinuli članovi svjetski poznate kulturno – umjetničke, glazbene i plesne skupine Sare Roma iz Litve. Sare Roma je litvanski romski bend koji zaslužuje poštovanje za očuvanje kulturnog identiteta romskog naroda. Pokazuju predanost tradicionalnim vrijednostima, a prije svega posvećuju veliku pozornost obrazovnim projektima te su aktivni sudionici društvenih projekata. Rad benda je okrunjen brojnim priznanjima od strane profesionalaca na međunarodnim romskim natjecanjima diljem svijeta. Brojni pozivi za sudjelovanjem u klasičnim i pop glazbenim projektima potiču ove mlade talente da vrijedno rade i napreduju prema srcima ljudi, a na belišćansku publiku su ostavili  izniman i upečatljiv dojam.

Samo dan ranije, 8. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je središnja svečanost proslave Svjetskog dana Roma. Ponovno su odaslane ključne poruke: bolje obrazovanje romske djece, integracija i očuvanje romske kulture. Na svečanosti u Zagrebu uručene su i Godišnje nagrade Saveza Roma “Kali Sara”, koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Ta nagrada, ali i popunjenost tribina u Belišću, pokazala je upravo ono što je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije naglasio:

-Odajemo počast narodu koji nema domovinu, a kojemu je cijeli svijet domovina; narodu koji nema izvorno svoju glazbu, a u čijoj glazbi uživa cijeli svijet; narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik; narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi. Osvrnuo se gradonačelnik Burić i na priznanje koje je primio, rekavši kako je neizmjerno zahvalan na ukazanoj počasti. No, istaknuo je, to je prije svega priznanje Gradu Belišću i svim njegovim žiteljima, ali i prethodnim gradonačelnicima Željku Klanjščeku i Zvonku Boriću, čijim tragovima dobrih poruka i suživota svi stanovnici Belišća i danas idu.

I ovoga puta je saborski zastupnik Veljko Kajtazi imao samo riječi hvale za Belišćane i gradonačelnika Dinka Burića.

-Malo je ovakvih gradonačelnika kao što je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić. Kad bi se svi ugledali na njega, mislim da romska zajednica ne bi imala ovakvih problema. Iz tog razloga je jučer u hramu hrvatske kulture, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gospodinu Buriću dodijeljeno najveće priznanje, najveća nagrada koju dodjeljuje zajednica Roma, poručio je saborski zastupnik Kajtazi, dodavši kako je gradonačelnik Burić zajedno sa svojim suradnicima zadužio romsku zajednicu nizom aktivnosti među kojima je i proslava Svjetskog dana Roma, koji se, osim u Zagrebu, obilježava još samo u Belišću. Sa saborskim zastupnikom Kajtazijem složila se i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara, koja je gradonačelnika Burića i Grad Belišće istaknula kao primjer potpore romskoj zajednici.

-Gradonačelnik Burić ima razumijevanja ne samo za Rome nego i za druge nacionalne manjine. On ne radi razliku, nego kaže “svi ljudi u mom Belišću su građani Belišća i imaju ista prava”, rekla je, podsjetivši kako je u Belišću prošle godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, imenovan Park 5. studenoga, u kojem je i postavljena skulptura u čast romskog jezika.

Čestitku za Svjetski dan Roma, iz Belišća je uputio i zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović, koji je naglasio kako na području županije djeluje više od 20 manjinskih zajednica, od kojih je romska među većima.

-Romi žive među nama, dijele s nama i dobre i loše stvari. No, moram pohvaliti Grad Belišće koji je dao najveću inicijativu kada je u pitanju zaštita nacionalne manjine, ali i kada je u pitanju povećanje standarda življenja na ovom prostoru, što je romska zajednica i prepoznala, rekao je zamjenik župana u izjavi za medije.

Podsjetimo, romsko naselje u Bistrincima, u Ulici Marka Oreškovića, jedno je od većih na ovom području. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, rekao je kako na području Belišća živi oko 115 romskih obitelji odnosno 500-njak pripadnika romske nacionalne manjine.

Tekst: Monika Đogaš
Foto: Efekt media/Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content