Novosti|

Dana 21. rujna obilježava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Alzheimerova bolest je progresivna, neurodegenerativna i neizlječiva bolest mozga koju karakteriziraju gubitak pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjena osobnosti. Najčešće se pojavljuje nakon 65. godine, a traje do 10 – 15 godina. Simptomi se pojavljuju postepeno, a prvi simptomi su gubljenje pamćenja, najčešće nedavnih događanja. Posljedice bolesti ne utječu samo na oboljele već na cijelu obitelj i okolinu. Kada se govori o skrbi oboljelog treba imati puno strpljenja i razumijevanja te je potrebno puno komunicirati što s vremenom postaje sve teže.

U nastavku se nalazi 10 savjeta za komunikaciju s oboljelim:

  • Nastojte održati dobro raspoloženje,
  • Usmjerite pažnju bolesnika,
  • Izrecite poruku jasno,
  • Postavljajte jednostavna pitanja,
  • Slušajte svojim ušima, očima i srcem,
  • Isprekidajte aktivnosti u niz manjih,
  • Kada su “teški”, preusmjerite im pažnju,
  • Pokažite naklonost, pružite sigurnost,
  • Prisjetite se dobrih starih dana,
  • Sačuvajte smisao za humor.

GDCK Valpovo svaki mjesec provodi besplatna individualna savjetovališta za obitelji oboljelih od  Alzheimerove demencije i drugih oblika demencije koje održava pravna stručnjakinja Udruge Memoria iz Osijek gđa Silvija Dološić Groznica.

Kada se obitelj susretne s Alzheimerovom bolesti, ona nailazi na gotovo nepremostive probleme. U većini slučajeva nakon dijagnoze obitelj ostaje sama u svojem domu s oboljelim i praktično bez ikakve daljnje pravne pomoći i podrške, bez šireg znanja o samoj bolesti, njezinom tijeku i ishodima.

Svi koji žele više saznati o Alzheimerovoj demenciji i drugim oblicima demencije ili im je potrebna pomoć i podrška jer su član obitelji ili skrbnik oboljele osobe, molimo da nam se obrate na telefon 031 651 479, putem e-maila: info@crvenikrizvalpovo.hr. ili da dođu osobno na adresu Prilaz Crvenom križu 2, Valpovo.

Tijekom savjetovanja se mogu dobiti odgovori na pitanja iz područja ljudskih prava bolesnika s Alzheimerovom demencijom ili drugim oblicima demencije, kako prepoznati Alzheimerovu demenciju, koje korake napraviti vezano uz dobivanje dijagnoze ili bilo koja druga pitanja koja imate vezano uz navedenu temu.

Kroz rad sa članovima obitelji važno je upoznati ih s osnovnim karakteristikama bolesti, simptomima ranog početka, fazama progresivnog razvoja bolesti kao i kraja bolesti koja traje i više od 10 godina.

Ovim putem, povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u ponedjeljak, 03. listopada.2022. u prostorijama GDCK Valpovo s početkom u 10:00 sati., doc.prim.dr.sc. Svetlana Tomić, spec. neurolog, subspec. neurodegenerativnih bolesti, održati će edukaciju za sve one koji žele saznati više o Alzheimerovoj demenciji i drugim oblicima demencije.

Pozivamo  Vas da nam se pridružite i na taj način olakšate život sebi i svojim bližnjima.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content