Novosti|

Svečanost polaganja kamena temeljca i početka radova na uređaju za proizvodnju pitke vode Belišće „Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće“ održana je 28. lipnja 2023. godine u prijepodnevnim satima.

Uz gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića i njegovu zamjenicu Ljerku Vučković sa suradnicima, direktoricu tvrtke Hidrobel Lidiju Gavrić, svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i suradnici, načelnici i gradonačelnici susjednih gradova i općina kao partneri na projektu.

Investicija je dio velikog EU Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće čiji je nositelj Dvorac d.o.o. iz Valpova, a partner u projektu je Hidrobel d.o.o. iz Belišća, kao i gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci.

Projekt se najvećim dijelom financira iz Kohezijskog fonda EU-a, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok nacionalnu komponentu osiguravaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, te isporučitelji vodnih usluga Dvorac d.o.o. i Hidrobel d.o.o.

“Današnji dan je veliki dan za Belišće, ali i za Valpovštinu, kako za sadašnje, tako i za buduće generacije. Polaganje kamena temeljca za izgradnju novog uređaja za proizvodnju pitke vode na sustavu Valpovo-Belišće kao kruni cjelokupnog projekta, jednom velikom projektu vodoopskrbe i odvodnje koji obuhvaća područja dva grada, Belišća i Valpova i općina Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci, podrazumijeva rekonstrukciju i postavljanje nove mreže, kako vodovodne, tako i kanalizacijske, dva nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i novi uređaj za proizvodnju pitke vode. Želim zahvaliti svima koji su doprinijeli, ova se investicija financira sredstvima EU fondova iz tzv. kohezijskog fonda, sredstvima resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i partnera u ovom projektu Dvorac d.o.o. i Hidrobel d.o.o.. Konkretno ovaj dio sufinancira Hidrobel d.o.o., s obzirom da se nalazi na području Grada Belišća. Ne bi mogli bez ove suradnje, bez pomoći državnih institucija, vlade Republike Hrvatske, odnosno resornih Ministarstava, ali i Osječko-baranjske županije koja nam je od nemjerljive važnosti u realizaciji svih projekata. Mislim da je u najmanju ruku pristojno, ali i jako važno istaknuti zahvalu svima. Upravo ta poluga, jedinice lokalne samouprave, gradovi, općine, županija, resorno Ministarstvo, državne institucije, Vlada Republike Hrvatske, olakšava svima nama realizaciju ne samo ovog, nego i brojnih drugih projekata i na poseban način hvala onima koji bdiju nad ovim projektom, to su iznad svega Hrvatske vode. Treba istaknuti i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i njegovog zamjenika Davora Vukmirića. Želim da projektanti, izvođači radova i nadzor daju sve od sebe da se zacrtani rokovi ispoštuju jer je to iznimno važno i zbog onoga što prati EU u realizaciji ovih projekata.”, rekao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 42.329.444,70 eura (318.931.201,10 kn) dok dio koji se odnosi na Grad Belišće iznosi 12.048.951,09 eura (93.192.612,17 kn).

Izgradnja uređaja za proizvodnju vode iz rijeke Drave-Belišće s ukupnom investicijom od 2.765.823,48 eura (20.839.097,00 kn) pojedinačno je drugi financijski najvrjedniji dio investicije koja se odnosi na Grad Belišće.

“Nadam se da ćemo u rokovima, a to je otprilike sredina iduće godine, uz mjesečno redovno održavanje sastanaka, kako na terenu, tako gdje je to god potrebno, svjedočiti i svečanom otvaranju i ovog objekta, ujedno i završetku velikog projekta Aglomeracije Belišće-Valpovo. Moram zahvaliti jednom izuzetno odgovornom pristupu gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića i gradonačelnika grada Valpova Matka Šutala, svih načelnika, direktorici Hidrobela d.o.o. Lidiji Gavrić i Ivi Matić na jednom mobilizacijskom pristupu da dođemo i svjedočimo nečemu što možemo nazvati pogled u budućnost vas, vaše djece i unučadi.”, rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

“Ovim putem posebno se želimo zahvaliti resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama na suradnji i podršci koju su pružili u realizaciji ovog projekta, a zahvaljujemo se i Osječko-baranjskoj županiji na potpori. Bez svih njih provedba ovog projekta ne bi bila moguća.”, poručuju iz Grada Belišća.

“Drago mi je danas biti ovdje u Belišću gdje svjedočimo otvaranju radova za proizvodnju vode, izuzetno važna tema, no svakako važno je bilo i nedavno biti u Petrijevcima gdje smo započeli radove na pročistaču. Puno je toga što se radi u sklopu aglomeracije Belišće i Valpovo. Koristim prigodu čestitati gradonačelnicima Belišća i Valpova i načelnicima susjednih općina, s obzirom na značaj ovog projekta. Spomenuo bih i da se u našoj županiji događaju vodno-komunalni infrastrukturni projekti u vrijednosti većoj od 300.000.000,00 eura što je svakako značajno, postići će se bolja kvaliteta života, omogućiti će se da u svim našim naseljima imamo pitku vodu, ali isto tako u velikom dijelu naselja i odvodnju.”, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Blagoslov kamena temeljca i gradilišta predvodio je fra Mirko Mišković, župni i samostanski vikar Župe sv. Josipa Radnika.

Izvođač radova je tvrtka Kolektor Sisteh d.o.o Ljubljana iz Slovenije, a nadzor nad radovima obavlja zajednica ponuditelja: Hidroing d.o.o. Osijek, Extructa d.o.o. Zagreb i Safege d.o.o. Zagreb.

Tekst: Kristil Kifer, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content