Novosti|

Nakon himne i minute šutnje za poginule branitelje, večeras su na svečan način otvorene novouređene prostorije kojima će se služiti Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Belišće. Prostorije su smještene u zgradi starog kina, a sve okupljene je na početku pozdravio predsjednik belišćanske HVIDR-e, Pavo Milekić.

Belišćanska HVIDR-a osnovana je 2013. godine s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida te očuvanja vrijednosti iz Domovinskog rata. U ove dvije i pol godine, iza članova HVIDR-e je nekoliko projekata i aktivnosti u lokalnoj zajednici te iznimna suradnja s belišćanskih UHDDR-om, koji im je u samim počecima ustupio svoje prostorije.

-Iznimno nam je drago što je ono što činimo prepoznala lokalna zajednica, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, našim prijateljem i suborcem, rekao je Pavo Milekić, zahvaljujući se gradonačeniku na svemu što je učinio i čini za branitelje.

Fra Marin Matančić, duhovnik belišćanskih branitelja, zazvao je Božji blagoslov na prostorije, ali prvenstveno na sve koji će ondje raditi i boraviti, napominjući kako je žrtva branitelja okrenula smisao življenja hrvatskog čovjeka.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je, pozdravljajući svoje suborce, rekao kako smo mali narod koji je podnio veliku žrtvu, posebno oni kojih više nema među nama.

-Ponosan sam što smo dio generacije koja je imala čast oživotvoriti snove brojnih generacija Hrvata o samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Drago mi je što su s nama večeras i oni od kojih smo učili, koji su nam prenijeli ideju ljubavi prema domovini – predstavnici Udruge Hrvatski domobran iz Valpova, rekao je gradonačelnik Belišća.

Gradonačelnik je poslao poruku i molbu svim braniteljima s našeg područja, ali i diljem Slavonije i Baranje:

-Njegujmo zajedništvo, ne samo u Belišću, nego i prema našem dragom i prijateljskom Valpovu, Bizovcu, Petrijevcima, Donjem Miholjcu i Baranji. Kada je bilo najteže, bili smo svi kao jedno. Ne zaboravimo da hrvatski narod nikada nije bio tako složan, kao prije 25 godina i nemamo pravo narušiti to jedinstvo koje je tada vladalo.

Gradonačelnik Burić tom je prilikom najavio kako će se i u Belišću odati počast prvom hrvatskom predsjedniku i to imenovanjem Vijenca dr Franje Tuđmana uoči svečane sjednice za Dan grada i blagdan svetog Josipa Radnika.

-Posebno mi je drago da ćemo i vrlo brzo svakom od 19 poginulih branitelja s područja Belišća i prigradskih naselja odati dužno poštovanje. Za svakoga od njih će se u njihovom mjestu postaviti spomen obilježje, najavio je gradonačelnik.

Nakon što Gradsko vijeće prihvati već pristiglu inicijativu, prvo spomen obilježje bit će postavljeno u Bocanjevcima u sjećanje na poginulog hrvatskog branitelja Darka Strugačevca, a uskoro se očekuje isto učiniti i za druge poginule hrvatske branitelje, kako bismo se njima ponosili jednako kao i drugim velikanima hrvatske povijesti. Pozvao je i ostale gradove i općine da pokušaju napraviti slično.

-Pošaljimo iz Belišća poruku da smo ponosni što smo pripadnici hrvatskog naroda, ali pošaljimo i poruku da duboko poštujemo pripadnike svih ostalih naroda koji Hrvatsku prihvaćaju kao svoju domovinu, svoju državu, jer smo ponosni na činjenicu da je i ovo naše malo Belišće nastalo na temeljima 22 narodnosne skupine, naglasio je gradonačelnik Dinko Burić.

Tekst: www.radio-belisce.net
Foto: Tin Lacković; Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content