Novosti|

 

Povodom obilježavanja Dana grada Belišća i 134. obljetnice osnutka našega mjesta te titula koje je grad Belišće osvojio u Bruxellesu kao „Europski grad sporta 2017.“ i „Europska regija sporta 2018.“ godine, danas, 5. svibnja, u Belišću je svečano otkrivena skulptura “Matija Ljubek”. Skulptura je postavljena na kružnom toku koji vodi prema mostu 107. brigade Hrvatske vojske preko rijeke Drave.

Postavljanjem skulpture “Matija Ljubek” odala se počast svim bivšim, sadašnjim i budućim sportašima i radnicima, odala se počast čovjeku čije ime nosi i nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora, kao najvišeg priznanja pojedincima za životno djelo u području sporta te jednoj viziji do koje se dolazi samo neumornim radom i neiscrpnim odricanjem.

Svečanosti su prisustvovali uvaženi gosti, supruga i članovi obitelji Matije Ljubeka, voditeljica službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove Središnjeg državnog ureda za šport Martina Jeričević,  pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, stručni suradnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Marko Grgurić te domaćini, gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, zamjenici gradonačelnika Ljerka Vučković i Domagoj  Varžić, predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar, predstavnici javne uprave, gospodarskog, političkog, vjerskog, kulturnog i svekolikog društvenog života, članovi Kajak kluba Belišće te brojne Belišćanke i Belišćani.

Svečani program započeo je izvedbom himne „Lijepa naša domovino“ u a capella izvedbi Višnje Mihaljević, nakon čega je goste pozdravila voditeljica programa Monika Jurkin. U kulturno-umjetničkom programu nastupile su gradske mažoretkinje grada Belišća.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović i Matijina supruga Goranka Ljubek.

Gradonačelnik Dinko Burić istaknuo je kako je ne izreći zahvalnost koju osjećamo, isto kao upakirati poklon, a ne uručiti ga.

-Ali naša hvala vrijedi, vjerujem, i njemu na nebu, a posebno njegovoj obitelji. Nikada ne treba odgađati reći hvala onima koji to trebaju čuti za ono što su napravili, jer ne znamo hoćemo li sutra biti u mogućnosti reći to hvala, niti hoće li oni koji to zavrjeđuju biti u mogućnosti čuti naše hvala, rekao je gradonačelnik Burić.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić najavio je kako je postavljanje skulpture „Matija Ljubek“ samo jedna u nizu odluka i događanja koje su u gradu Belišću odlučili upriličiti u skoroj budućnosti.

-Danas skulptura, a vrlo brzo nadam se i muzej Matije Ljubeka. I to ne samo zbog spomena na sva teško opisiva izvanredna dostignuća, nego kao poruka i motivacija svim budućim generacijama, posebno djeci i ne samo u sportu, nego u svim sferama života, rekao je gradonačelnik, uz poruku „nemoguće je nemoguće, samo ako i ne pokušamo“.

-Sve nemoguće se ustrajnim radom i pokušajima može pretvoriti u moguće. U tome je veličina i značaj onoga što je Matija, iz našeg i njegovog malog Belišća uspio i ostavio poruku ne samo za prošlost i sadašnjost, nego i za sva buduća vremena, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Goranka Ljubek, supruga pokojnog Matije, izrazila je svoju zahvalnost gradonačelniku Dinku Buriću, ali i svim građanima Belišća što Matiju nisu zaboravili.

-Prošlo je 18 godina kako ga nema. A on, on je obožavao svoje Belišće, rekla je vidno dirnuta gospođa Ljubek.

Nakon svečanog programa, supruga Goranka Ljubek i gradonačelnik Dinko Burić otkrili su skulpturu, koja je djelo umjetnika Borislava Bojanića.

Grad sporta time je obogaćen za još jedan vrijedan spomenik, spomenik najtrofejnijem hrvatskom sportašu, dvostrukom olimpijskom pobjedniku i višestrukom svjetskom i europskom prvaku te našem najpoznatijem sugrađaninu.

Nakon svečanosti otkrivanja skulpture, u hotelu Villa Valpovo upriličen je prigodan domjenak.

Foto: Zaim Saljiji/Tin Lacković

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content