Novosti|

Da se ne zaboravi – i ove je srijede, 3. travnja, bila misao vodilja obilježavanja 27. obljetnice Akcije Baranja. Tog 3. travnja 1992. godine u akciji oslobađanja baranjskog trokuta  život je izgubilo 15 pripadnika 107. brigade HV-a: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, a 85 njihovih suboraca je ranjeno.

Šestom memorijalnom utrkom Život za život, od spomenika 107. brigade u Valpovu do Trga Ante Starčevića u Belišću, u kojoj je sudjelovalo više od 400 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i starijih sugrađana, počeo je program obilježavanja 27. obljetnice stradavanja Vukova s Drave. Na belišćanskom trgu je sve sudionike pozdravio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je uz načelnika Policijske postaje Belišće Vladu Krznarića, jednog od zapovjednika 107. brigade Vladu Benka i ravnatelja Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće Darka Kovača, dodijelio medalje najuspješnijim trkačima po kategorijama.

Središnji dio komemoracije bio je mimohod od Mosta 107. brigade do spomenika na lijevoj obali Drave, u kojem je i ove godine bilo mnoštvo sudionika, od djece, preko nekadašnjih pripadnika 107. brigade, do predstavnika lokalne samouprave i drugih građana koji su još jednom došli odati počast onima koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Otprilike u isto vrijeme kad je belišćanska kolona sjećanja stigla do spomenika, do benta su dotrčali i maratonci koji su u poslijepodnevnim satima krenuli na trkačku rutu od spomenika Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru. Uslijedio je vojni protokol polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz molitvu i blagoslov.

Cvijeće su prva na spomenik položila djeca, roditelji i supruge poginulih branitelja, a nakon njih su, uz mirozov, vijence položile obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i ministra obrane, državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenik osječko – baranjskog župana Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga i zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadir Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH i načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece, zapovjedništvo 107. brigade HV-a, predstavnik Osječko – baranjske županije i koordinacije udruga iz Domovinskog rata OBŽ Ante Blažević, te predstavnici gradova Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca i Valpova te općina Bizovac, Petrijevci, Magadenovac, Viljevo, Petlovac, Marijanci i Podravska Moslavina. U belišćanskom izaslanstvu bili su zamjenici gradonačelnika Ljerka Vučković i Domagoj Varžić te predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko. Molitvu za poginule Vukove s Drave vodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dostojanstvenoj komemoraciji pjesmom je doprinijela Klapa sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. Prigodnim riječima, prenoseći pozdrave vrhovne zapovjednice i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim je pokroviteljstvom obilježavanje održano, svojim suborcima i svima okupljenima se obratio Tomislav Ivić, jedan od zapovjednika 107. brigade.

Obilježavanje 27. obljetnice akcije Baranja završeno je misom zadušnicom u župnoj crkvi Svetog Josipa Radnika koju je vojni ordinarij slavio u koncelebraciji s belišćanskim fratrima, župnikom fra Brankom Janjićem i župnim vikarima fra Tomislavom Vrsaljkom i fra Dariom Micanom, a korizmenim pjesmama sve je pratila Klapa sveti Juraj.

Tekst: Monika Đogaš, GRB
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content