Novosti|

U subotu, 1. srpnja 2017. godine, svečano je obilježena 26. obljetnica utemeljenja 107. brigade HV-a. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja 107. brigade HV-a u Valpovu kod Doma zdravlja, nakon čega je u Centru kulture “Matija Petar Katančić” održano predstavljanje monografije “107. Vukovi s Drave”.

Pijetet prema preminulim Vukovima s Drave, ali i poštovanje prema svim pripadnicima 107. brigade iskazale su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice RH i prvi zapovjednik 107. brigade, general-pukovnik Slavko Barić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, pripadnici MUP-a i predstavnici PU osječko-baranjske, zapovjedništvo 107. brigade, udruge proistekle iz Domovinskog rata, te predstavnici gradova i općina među kojima je bio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić.

Nakon svečanog polaganja vijenaca, u Centru kulture “Matija Petar Katančić” pred mnogobrojnom publikom predstavljena je monografija “107. Vukovi s Drave”, koja obuhvaća ratne putove 107. brigade i 107. domobranske pukovnije tijekom Domovinskog rata te događaje koji su neposredno prethodili utemeljenju brigade, kao i zbivanja na području zone odgovornosti 107.brigade tijekom Domovinskog rata. Nositelj je projekta Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Valpovo, a knjiga je objavljena u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Autori knjige su doktori znanosti Natko Martinić Jerčić i Slaven Ružić, djelatnici navedenog Centra. Urednik je Miroslav Štargl, ratni zapovjednik 107.brigade, a recenzenti izvanredni profesor, doktor znanosti Ante Nazor i doktor znanosti Jakša Raguž.

Valpovačka 107. brigada ZNG-a “Vukovi s Drave” utemeljena je 28. lipnja 1991. godine, zapovijedi generala Martina Špegelja, tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske sa zapovjednim mjestom u Valpovu. Zona odgovornosti 107. brigade bilo je područje tadašnjih općina Valpovo, Donji Miholjac, Našice i Đakovo, a jedno vrijeme i općine Orahovica. Početni ustroj 107. brigade sastojao se od zapovjedništva i četiri bojne. U okviru bojni postojali su dijelovi za zapovijedanje, vezu, vatrenu potporu, logistiku i tri pješačke satnije. Stvarna razvijenost bojni zavisila je od raspoloživog naoružanja i vojne opreme. 107. brigada jedna je od prvih postrojbi koja se aktivno uključivala i u borbena djelovanja izvan svog područja.

Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content