Novosti|

U subotu, 30. svibnja 2020. godine, svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća prigodnim programima uz polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave i Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni gradonačelnikom grada Belišća Dinkom Burićem, njegovim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te predstavnicima Gradskog vijeća grada Belišća na čelu s predsjednikom Darijem Fletkom i potpredsjednikom Milanom Zamaklarom položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom sa svojim suradnicima, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, belišćanskih braniteljskih udruga UHDDR-a i HVIDR-e,  Policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Vlado Krznarić i Udruge umirovljenika policije Belišće. Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju pridružili su se i gradski vijećnici, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, povjerenici za prigradska naselja grada Belišća te ostali građani.

Himnu Republike Hrvatske i domoljubnu skladbu „Moja domovina“ izvela je Valentina Pavlović, a službu riječi predvodio je fra Dario Mican.

Prigodnim programom i molitvom koju je predvodio fra Dario Mican uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća obilježen je i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća kod Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju. Na taj je način odana odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata.

Uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi svetog Josipa Radnika koju je predvodio fra Tomislav Vrsaljko.

Prije svečanosti u Belišću, na gradskom groblju u Valpovu također je upriličena svečanost odavanja počasti povodom ove obljetnice, a na kojoj su zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko položili vijenac i upalili svijeće kod križa podignutog u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se u spomen na 30. svibnja 1990. godine kada je kada je konstituiran prvi demokratski izabran Sabor i na njegovu povijesnu ulogu u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Bio je to početak puta prema osamostaljenju i stjecanju neovisnosti Hrvatske. Tomu vremenu, a prije svega hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne, demokratske i europske Hrvatske dugujemo neizmjernu i vječnu zahvalnost.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content