Novosti|

Mimohodom i polaganjem vijenaca u spomen poginulim braniteljima, u Belišću je obilježena 32. godišnjica akcije 107. brigade Hrvatske vojske „Baranja“.

Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić – imena su to petnaestorice Vukova s Drave, koji su 3. travnja 1992. godine u akciji „Baranja“ položili živote za Domovinu, dok je 85 branitelja ranjeno.

Program je u srijedu, 3. travnja, započeo Memorijalnom utrkom „Život za život“. Na ruti od Sportskog trga kod bazena do Trga Ante Starčevića u Belišću trčali su belišćanski osnovnoškolci, a od spomenika 107. brigade u Valpovu, do istoga cilja u Belišću, trčali su učenici valpovačke osnovne i srednje škole te građani. Uz organizatore, Koordinaciju udruga iz Domovinskog rata Valpovštine, sve sudionike je pozdravio pročelnik Ureda gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je najbržim trkačima po kategorijama uručio medalje.

I ove su godine, već tradicionalno, u čast poginulim braniteljima, trčali maratonci od spomenika Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru do Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave.

Program se nastavio svečanim mimohodom od Mosta 107. brigade Hrvatske vojske u Belišću do Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske u Baranji gdje su, uz vojni protokol, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U sjećanje i spomen na poginule branitelje vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanstva Vlade, Sabora, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece sa suradnicima, zapovjedništvo 107. brigade Hrvatske vojske, predstavnici Hrvatske vojske, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradova i općina te građani.

U ime Grada Belišća, pijetet poginulim braniteljima odali su zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća Dario Fletko i pročelnik Ureda gradonačelnika Domagoj Varžić.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je fra Marko Neretljak, župnik i gvardijan Župe sv. Josipa Radnika u Belišću, a prigodni glazbeni program izveo je Puhački orkestar DVD-a Valpovo i klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

U večernjim je satima održana misa zadušnica u župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content