Novosti|

Danas je u Belišću u pogon, na svečan način, pušten još jedan veliki projekt – solarna elektrana. Elektrana je smještena na zgradi Poduzetničkog inkubatora Polet u Belišću. Pilot projekt izgradnje solarne elektrane s inovativnim rješenjima prvi je takav na ovom području. Radovi izgradnje solarne elektrane vrijednosti su oko 453.000 kn, od čega je 60% sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali dio financirao Grad Belišće.

-Ovim projektom koji je za sada raritet, ne samo na našem području, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj, uspjeli smo omogućiti korisnicima Poduzetničkog inkubatora besplatno i ono zadnje što su trebali plaćati – električnu energiju, koju smo osigurali putem solarnih panela, zadovoljno je iskaknuo gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Solarna energija pohranjuje se u baterije, no novost je to da je namijenjena korisnicima Inkubatora.

-Raduje me što je Inkubator pun, postoji čak i lista čekanja zainteresiranih pa nam je to snažan poticaj da kroz nadolazeće projekte koje radimo u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom i Srbijom, a u tijeku ih je 10, možda izgradimo još jedan poduzetnički inkubator, kaže gradonačelnik Burić, koji se zahvalio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, resornim ministarstvima i Osječko – baranjskoj županiji koji su pomogli u izgradnji Poduzetničkog inkubatora Polet.

-Članstvo u Europskoj uniji velika je šansa za Republiku Hrvatsku, osobito za male i nerazvijene gradove i općine, a ovakvi projekti su od interesa ne samo za grad Belišće, nego za cijelu Valpovštinu i znatno šire, zaključio je gradonačelnik.

Inače, Poduzetnički inkubator Polet Belišće djeluje otprilike godinu dana, u njemu je smješteno osam korisnika u devet proizvodnih jedinica. Korisnici su u najmu na tri godine, s tim da su proizvodne djelatnosti prve godine oslobođene plaćanja najma, druge godine plaćaju 25 %, a treće 50 % najma. Za neproizvodne djelatnosti taj se iznos kreće od 25 % prve godine, preko 50 % druge i 75 % treće godine najma. Korisnicima su i do sada sve režije bile besplatne, osim električne energije, a sada su i tog troška oslobođeni.

Na ovom jedinstvenom projektu, gradu Belilšću na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, čestitao je i zamjenik osječko – baranjskog župana Dragan Vulin:

-Ovakvim projektom štedimo fosilna goriva, smanjujemo emisiju CO2 u okoliš i ovo je najbolji način kako se postižu dobri efekti – nema ničeg negativnog u ovom projektu, rekao je Vulin, dodavši kako Grad Belišće može biti uzor drugim gradovima i općinama zbog načina na koji radi i kako racionalno raspolaže resursima, ali ponajviše po tome koliko sredstava izvlači iz vanjskih izvora.

Što se tiče tehničkih podataka o solarnoj elektrani, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić je sasvim jednostavno objasnio:

-Ovaj fotonaponski sustav ima snagu 20 kW, a  godišnje daje oko 24.000 kWh električne energije, što je dovoljno da se šest obiteljskih kuća s po četiri člana cijele godine opskrbljuje električnom energijom.

Uz druge uvažene goste, na svečanom otvorenju bio je i saborski zastupnik Miroslav Šimić, koji je istaknuo kako je izgradnja Poduzetničkog inkubatora Polet i solarne elektrane pravi primjer kako nacionalna i lokalna vlast mogu surađivati u korist svojih sugrađana, dok je Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, govorio o važnosti poduzetničkih inkubatora:

-Trebamo inzistirati na inkubatorima zbog start-upova novoosnovanih tvrtki, koje dobivaju priliku doći do kreditnog rejtinga ili boniteta. Kroz inkubatore oni imaju puno lakše startne pozicije – nemaju fiksne hladne troškove, nego svoju djelatnost razvijaju kroz tri godine, nakon čega im te tri godine poslovanja omogućuju daljnji razvoj projekata.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content