Grad za mlade, Novosti|

Udruga PUKS sudjelovala je na Nacionalnoj konferenciji pod nazivom “Mladi – generacija koja dolazi”, a koja se održavala u Samoboru od 25. do 27. studenog. Konferencija se održala u sklopu projekta “Mreža za aktivaciju mladih” koju provodi udruga “Zamisli,” kao nositelj u suradnji s petnaest partnerskih udruga te Ekonomskim institutom Zagreb i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Cilj je projekta uključiti akademsku zajednicu i donositelje odluka u procese otvorenog dijaloga o mladima kako bi se poboljšala kvaliteta života mladih u Hrvatskoj. Ovim projektom želi se mladima pružiti prilika da se aktivno uključe i budu primjer vršnjacima, a različitim edukacijama i istraživanjima jačaju se resursi organizacija civilnog društva koje rade s mladima kako bi kvalitetnije mogli odgovoriti na potrebe mladih. 

Udrugu su predstavljale Marta Šerić, koordinatorica za volontere i Vanesa Šerić, predsjednica udruge, koje su sudjelovale u panelu “Položaj organizacija civilnog društva koje rade s mladima ili za mlade – problem i izazovi u radu” te predstavile rad udruge i aktivnosti koje provode na području grada Belišća i Osječko-baranjske županije.

Iako udruga PUKS ne radi isključivo s mladima i za mlade, svojim sudjelovanjem na panelu donijela je entuzijazam, pozitivan pogled i moguća riješenja koja mogu dovesti do većeg aktivnog sudjelovanja mladih u društvu. U susretu s udrugama s daleko većim iskustvom rada i upoznavanjem mogućih prilika ali i poteškoća s kojima se susreću, otvorio se novi put dijaloga i suradnje u budućim projektima.

Udruga PUKS pozvana je na Nacionalnu konferenciju od strane “Udruge za podršku žrtvama i svjedocima”, koja je po svojoj djelatnosti vrlo srodna s našom udrugom u rješavanju društvenih problema i načinu rada s korisnicima koji mogu biti različite dobi.

Važno je istaknuti da smo u komunikaciji s udrugama koje značajno pridonose aktivizmu mladih i snažno utječu na društvenu klimu pa i na donositelje odluka, doživjeli veliko poštovanje prema belišćanskoj udruzi “Zvono” koju smo često spominjali tijekom konferencije. Udruga “Zvono” (“Inkluzivna kuća Zvono”) ne samo da je svijetli primjer udrugama u našem okruženju, nego je i mnogim relevantnim udrugama iz cijele Hrvatske suradnik, primjer i uzor.

Sudjelovanjem na ovoj konferenciji udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama obogaćena je mnogim korisnim informacijama, idejama i savjetima za razvoj i povezivanje s drugim udrugama. Zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju i pozivu na sudjelovanje organizatorima a osobito Marijani Skoko, voditeljici Referentnog centra Osijek, te Mirenu Špeku izvršnom direktoru Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content