Novosti|

Mimohodom kulturno-umjetničkih društava, zaprega i jahača Konjogojske udruge Valpovština i njihovih prijatelja, kroz belišćansku “Pekmez ulicu” do Palače Gutmann, a zatim i međunarodnom smotrom folklora, u nedjelju, 15. rujna 2019. godine završila je “Belišćanska zlatna jesen”. Belišćanskoj publici predstavila su se kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske (podsjetimo, u petak, kroz Glazbene mostove kultura u Belišću je gostovala Ženska pjevačka skupina Navihanke iz Celja, Slovenija). Uoči početka smotre, sve sudionike, ali i mnogobrojnu publiku, pozdravio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je rekao kako svi možemo biti počašćeni mogućnošću uživanja u prikazu kulturne baštine čak sedam zemalja i nastupu čak 15 kulturno-umjetničkih društava.

-Svake godine idemo još korak dalje i zato veliko hvala svim našim dragim gostima  iz susjednih zemalja i KUD-ovima iz naše domovine Hrvatske, što su prevalili dalek put kako bi nam kroz ova tri dana prikazali bogatstvo svoje kulture, rekao je gradonačelnik Burić, ne zaboravivši zahvaliti i svim svojim suradnicima koji su bili uključeni u organizaciju.

-Uz uživanje u bogatstvu različitih kulturnih izričaja, najvažnija je poruka ove manifestacije ona koju želimo poslati iz našeg Belišća, naše županije, Slavonije i Baranje, iz Hrvatske – svima želimo poslati poruke dobra, poruke prijateljstva, poruke ljubavi, svega onoga što nas spaja, a ne razdvaja, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Usporedivši bogatstvo i šarolikost jeseni s bogatstvom manifestacija koje čuvaju tradicijsku baštinu, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović dodao je kako se vidi da je, od sedam gradova u Osječko-baranjskoj županiji, Belišće najbolje prodisalo:

-Belišće je grad nastao 1884. godine na gospodarskim nasadima, to je grad multietničke kulture koju pokazuje i ovom smotrom, koja je drugačija od onih koje smo navikli vidjeti, a na kojima nastupaju samo naša kulturno umjetnička društva. U Belišću je to koloplet hrvatske tradicije i tradicije okolnih zemalja. Posebno mi je drago što Grad Belišće pruža priliku našim društvima koja njeguju hrvatske običaje u susjednim zemljama, rekao je zamjenik župana, još jednom uputivši pohvale vodstvu Belišća jer, iako smotre folklora nisu bile tradicija, pokazali su da se upornim radom može napraviti manifestacija poput Belišćanske zlatne jeseni, na kojoj će se okupiti velik broj sudionika iz svih krajeva.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content