Novosti|

Danas su službeno započeli radovi na izgradnji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u dijelu Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima.

Svečanosti uoči polaganja prve cijevi za cjevovod prema Romskom naselju, nazočili su zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak, direktor Hrvatskih voda VGO Osijek Mario Spajić, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, direktor tvrtke izvođača radova Karašica – Vučica Donji Miholjac Mladen Šapina i tehnički direktor nadzorne tvrtke Hidroing Osijek Zdenko Tadić, dok su na strani domaćina bili gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić i njegova zamjenica Ljerka Vučković, direktor tvrtke Hidrobel Belišće Andrej Bičak te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog.

U prigodnom govoru, predstavnici romske nacionalne manjine, i Mario Balog i Branko Petrović, zahvalili su se Gradskoj upravi, na čelu s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem, na još jednom dokazu kako su pripadnici romske nacionalne manjine jednako važni sugrađani, kojima će ovaj projekt podići kvalitetu života.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je kako romska zajednica ovaj dan može smatrati praznikom, jer vodovod i odvodnja puno znače u romskim zajednicama, a obzirom da na ovim prostorima Romi žive više od 700 godina i da je do sada jako malo ili ništa napravljeno, jer je sve ovisilo o lokalnoj samoupravi.

-Samo je gradonačelnik Belišća Dinko Burić shvatio taj problem Roma i pokazao veliku volju da se nešto učini i zbog toga njemu i njegovim suradnicima zahvaljujem. Pozivam sve ostale gradonačelnike i načelnike da pogledaju primjer Belišća i njegovog gradonačelnika da se sve može učiniti – samo ako postoji volja, istaknuo je zastupnik Kajtazi.

O samim radovima govorio je Mario Spajić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda, koje sufinanciraju radove s 80 posto.

-Radovi obuhvaćaju dogradnju vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u Ulici Marka Oreškovića. Ovaj projekt vrijedan više od 1.223.000 kuna zasigurno će dodatno podići kvalitetu života na ovom području. Osim ovih radova, Hrvatske vode uključene su i u dogradnju vodoopskrbe i kanalizacije u naselju Dolac. Ukupno je iz Hrvatskih voda u 2017. godini za sufinanciranje radova na vodoopskrbi izdvojeno 300.000 kuna, a za dogradnju i izgradnju sustava kanalizacije 1.850.000 kuna, rekao je direktor Spajić.

Belišćanski gradonačelnik Dinko Burić ponovio je kako imamo razloga biti sretni i zadovoljni i ovim danom. Ovaj projekt, kaže, predstavlja podizanje kvalitete života naših sugrađana u Romskom naselju, značajan je ne samo za stanovnike Ulice Marka Oreškovića, nego i za grad Belišće. Posebno se zahvalio saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju koji neprekidno ulaže zaista velike napore lobiranjem za prikupljanje sredstava i na području grada Belišća. Zahvalnost je uputio i Hrvatskim vodama, ne samo na ovom projektu nego i na izuzetnoj suradnju u protekle četiri godine na mnogobrojnim projektima.

-Hvala im što su prepoznali značaj ove investicije, jer je to od zajedničkog interesa za sve nas. No, nešto posebno je tu bitno – mi  šaljemo dobru i pozitivnu poruku kako je najvažnije cijeniti čovjeka kao čovjeka, kako svi imamo jednake potrebe. Radujem se i tom krajnjem roku, 30. rujna, kada radovi trebaju završiti, vjerujem da će izvođači to uspjeti ispoštovati, poručio je gradonačelnik Burić, dodavši kako idemo dalje korak po korak jer su iza nas kanalizacija i voda, ispred nas su i mnogi drugi projekti koje zajedno želimo i hoćemo ostvariti.

Podsjetimo, 2. svibnja ove godine potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodoopskrbnih i kanalizacijskih cjevovoda u dijelu Ulice Marka Oreškovića u Bistrincima vrijedan 1.223.829,39 bez PDV-a, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 80%. Ugovor su potpisali Andrej Bičak, direktor Hidrobela, gradske tvrtke za vodne usluge iz Belišća koja je nositelj projekta, i Mladen Šapina, direktor tvrtke Karašica – Vučica d.d. iz Donjeg Miholjca koja je izvođač radova. Ovo je iznimno važna investicija za pripadnike romske nacionalne manjine koji žive u Bistrincima, prigradskom naselju grada Belišća, ali i za cijeli grad Belišće, jer će se izgradnjom osigurati priključak na vodoopskrbu i odvodnju za oko 250 stanovnika, čime će se unaprijediti osnovni uvjeti za život.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content