Novosti|

Prekvalifikacijom i edukacijom stvorili preduvjete za nova samozapošljavanja u agraru

Diplomantske kape poletjele su u zrak i tako obilježile završetak projekta Slavonski New deal. Riječ je o projektu kroz čije je aktivnosti su korisnici imali priliku steći kvalifikacije za stakleničko-plasteničku proizvodnju u području cvjećarstva, povrtlarstva i voćarstva, raditi na informatičkoj pismenosti, educirati se za pisanje projekata za Program ruralnog razvoja, te upoznati se s osnovama vođenja poslovnog subjekta. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 728.918,77 kuna, a proveli su ga Grad Belišće s partnerima Općinom Bizovac, Lokalnom razvojnom agencijom Grada Belišća i tvrkom Kombel.

„Velik broj ljudi u ovom kraju bavi se poljoprivredom, te smo ovaj projekt pripremili kako bismo iskoristili tu činjenicu i pokušali potaknuti novi val samozapošljavanja u toj djelatnosti, a posebno u segmentu dugotrajno nezaposlenih žena, koje su u sklopu projekta prošle čitav niz edukacija i danas će za to dobiti diplome. Te su im diplome svojevrsna nagrada, ali važnije je znanje i vještine koje su stekle kroz projekt, koje će u budućnosti moći iskoristiti kako bi bile konkurentnije na tržištu rada“, istaknula je na završnoj konferenciji projekta Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća.

Uz podjelu uvjerenja o uspješno svladanoj edukaciji, sudionici u projektu imali su se prilike upoznati sa svim aspektima projekta Slavonski New deal, ali i od Maje Međurečan iz LRA Belišće, dobiti informacije o raspoloživim mjerama ruralnog razvoja, s posebnim naglaskom na mjere 4, 6 i 17, upravo one mjere kroz koje je moguće financirati aktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača.

„Želja nam je pružiti OPG-ovima potporu uz koju će oni moći ojačati svoju proizvodnju, steći uvjete za povećanje prihoda, te na taj način pridonijeti stvaranju okruženja koje će potaknuti ljude na ostanak u ovom području. Ovo je samo jedan od projekata kroz koji to nastojimo postići, a u suradnji s Gradom Belišćem aktivno radimo na otvaranju nove poduzetničke zone i poduzetničkog inkubatora“, dodao je Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća.

Kroz projekt Slavonski New deal projektni partneri su nabavili i postavili dva plastenika, sadnice, grmove, provedene su edukacije za cvjećare, aranžere, uzgajivače voća i povrća, provedeno je informatičko opismenjavanje kroz ECDL program, polaznici su upoznati s osnovama računovodstva, pisanjem poslovnog plana… Sve aktivnosti pridonijele su ostvarenju glavnog cilja projekta – stvaranje prilika za gospodarski rast i lokalni razvitak kroz stvaranje preduvjeta za otvaranje novih stabilnih proizvodnih subjekata u agraru. Projekt je započeo 26.3.2019., a završava 26.3.2020.

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content