Novosti|

Sat povijesti na otvorenom organizirali su Grad Belišće i Židovska Općina Osijek i to na posebnom mjestu, u Auschwitzu u Poljskoj, na mjestu i u prostoru gdje je u vrijeme 2. Svjetskog rata bio najveći i najstrasniji koncentracijski logor, veliku tvornicu smrti u kojoj su nacisti ubili više od milijun nevinih ljudi, pretežno Židova među kojima je bio i veliki broj djece. Sudionici sata povijesti bili su najbolji učenici iz povijesti, iz osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće : Jan Lukčević, Klara Stanković, Fran Šandor, Žana Šimenić i Marina Galinović, nastavnik povijesti Miro Pušić i ravnatelj osnovne škole Darko Kovač. Na satu povijesti bili su organizatori  ovog iznimnog posjeta gradonačelnik Belišća Dinko Burić i predstavnik Židovske Općine Osijek Dragutin Kohn, zamjenik gradonačelnik Domagoj Varžić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić.

Na mjestu bivšeg koncentracijskog logora Auschwitz, Belišćani su u petak, 10. svibnja, uz stručnog vodiča razgledali sva najvažnija mjesta stradanja brojnih nevinih žrtava (zgrade, barake, plinske komore i krematorije) kao i mnogobrojne sačuvane dokumente, fotografije, predmete i sve što se nalazilo u sklopu logora, a što podsjeća na veliku tragediju iz 2. Svjetskog rata. Uz Auschwitz su posjetili i drugi logor, mjesto egzekucije Auschwitz Birkenau.

Istoga je dana za vrijeme trodnevnog boravka u Poljskoj delegacija grada Belišća posjetila i Wadovice, rodno mjesto Ivana Pavla II. gdje su imali prilike vidjeti i njegovu rodnu kuću. Slijedio je razgled Starog grada i arhitektonskog umjetničkog bogatstva stavljenog na listu svjetske baštine UNESCO-a- utvrde Barbacan, Florijanovih vrata – jedinog sačuvanog ulaza u Stari grad, a potom i obilazak glavnog trga grada gdje se nalaze središnja tržnica Sukiennice, toranj i crkva sv. Djevice Marije, poznata po svom oltaru i zvuku trube svakog sata kao i toranj gradske vijećnice. Potom je uslijedio odlazak do Collegium Majus –  najstarije zgrade Sveučilišta i Collegium Novum – administrativnog centra. Nakon šetnje kroz park Plante uslijedilo je penjanje na brdašce Wawel gdje je smještena srednjovjekovna utvrda i kraljevska rezidencija poljskih kraljeva  u sklopu koje se, između ostalog, nalazi Kraljevska katedrala, zgrade administracije, obrambeni zidovi i kule.

Sljedeći dan, u subotu, 11. svibnja, belišćanski predstavnici dan su započeli šetnjom ulicama do Glavnog trga, a zatim i do drugog dijela starog grada i poznate židovske četvrti Kazimierz. Obišli su Staru sinagogu, rodnu kuću Heleny Rubinstain, Visoku sinagogu. Posjetili su i Podgorzu mjesto gdje se nalazio geto u 2. Svjetskom ratu i bili na Trgu Heroja iz Getta. Zatim su posjetili Muzej tvornicu Oscara Schindlera, izrazito moderan muzej koncipiran kao mali vremeplov kroz gradsku povijest, a sve viđeno u muzeju govori o Krakovu u vrijeme okupacije od 1939. do 1945. i godinama do njegova oslobođenja. Poslije posjeta muzeju uslijedila je atraktivna vožnja ulicama krakovskim ulicama i to u zanimljivom prijevoznom sredstvu, otvorenom minibusu. Nakon vožnje i uživanja u ukusnom sladoledu, belišćanski predstavnici prošetali su mostom Bernatka do centra grada, a preostalo slobodno vrijeme potrošili su za vlastite potrebe.

U nedjelju, 12 svibnja,  posljednjeg dana boravka u Poljskoj, a nakon odjave iz hotela, belišćanska delegacija posjetila je rudarski gradić Wieliczka u kojem se nalazi impresivni rudnik soli u kojem su rudari u labirintu rovova, prolaza, podzemnih dvorana i jezera uklesali veličanstvene i jedinstvene brojne kapelice sa oltarima, kipovima, lusterima i raznim drugim ukrasima. Nakon razgledanja rudnika, sjeli su u autobus i uputili se kući.

Po povratku sa putovanja, izjave su dali organizatori putovanja gradonačelnik Dinko Burić i predstavnik Židovske Općine Osijek Dragutin Kohn.

Tom prilikom gradonačelnik Dinko Burić je rekao:

Sama inicijativa Židovske Općine Osijek je nešto što je iznimno vrijedno. Počašćeni smo mogućnošću sudjelovanja u projektu koji je univerzalan i važan za sve generacije, posebno za mlade. Svi mi trebamo obilaziti mjesta stradavanja, mjesta gdje se čovjek ne može ne zapitati kako je moguće da takva zvjerstva i takve zločine čini čovjek čovjeku. Ono što smo vidjeli u  Auschwitzu nadilazi prave riječi kojima bi se mogla opisati osjećanja i ono što prođe kroz čovjeka i dođe do njegove svijesti. Iskreno se nadam da će ovo putovanje za ovih pet ljudi biti jedna prava škola života sa željom da ta iskustva koja nose sa sobom ovoga puta, sa mjesta stradavanja milijuna i milijuna ljudi, oni prenesu i svojim prijateljima, generaciji i obiteljima i da budu prenositelji kulture mira, a ne kulture rata- rekao je gradonačelnik Burić. Gradonačelnik je zahvalio predstavnicima Židovske općine Osijek, posebno tajniku Dragutinu Kohnu koji, kako je rekao, koji djelima pokazuje da je važno biti čovjek i širiti toleranciju ne samo riječima već i djelovanjem te je izrazio želju da ovakva putovanja u Belišću postanu tradicija, ali i drugim sredinama.

Na putovanje života osvrnuo se i predstavnik Židovske općine Osijek Dragutin Kohn:    Na moj prijedlog, Židovska Općina Osijek prihvatila je program suradnje sa Gradom Belišćem da bismo poslali predstavnike osmih razreda osnovne škole u  Auschwitz s obzirom da su savladali povijest II. Svjetskog rata – holokaust što je gradonačelnik Dinko Burić objeručke prihvatio. Mislim da je dobro za djecu u tim godinama da su vidjeli i da to prenesu dalje. Oni će sigurno to ispričati svojim prijateljima u školi tako da  to i oni saznaju. Bit je da čovjek treba shvatiti što se tamo dešavalo, kako su oni živjeli. Kada čitaš knjigu, kada slušaš u školi, to je dobro, ali ne ostavlja takav trag. Siguran sam da će ovo putovanje na djecu ostaviti pozitivan trag jer drukčije je kada si na licu mjesta, kada ti to možeš vidjeti. – rekao je Dragutin Kohn te uputio veliku zahvalu Gradu Belišću na čelu sa gradonačelnikom i njegovim zamjenicima i suradnicima što su, kao i Osnovna škola prihvatili njihov probni program.  – Prema mom mišljenju, ova ekspedicija je sto posto uspjela za koji bih ja volio kada bi se ponavljao svake godine sa što više i više mladih đaka, naše omladine. Da svi dođu do toga da osjete, da na licu mjesta čuju ovo što su djeca čula, isto tako i odrasli koji su sa nama putovali i s kojima smo osjetili Auschwitz, židovsku četvrt. To je moja želja, a nadam se i Grada Belišća, da se malo i proširi i na ostale općine koje su blizu, na Bizovac, Valpovo i Miholjac i da to jednog dana bude praksa i u čitavoj našoj državi – zaključio je Dragutin Kohn.

Posjet najvećem koncentracijskom logoru ostavio je traga na svima sudionicima putovanja, osobito na belišćanskim osnovcima, u čije su ime govorili Marina Galinović iz 8.e razreda i Fran Šandor iz 8.c. Kako su rekli, ono što su u školi učili o samom logoru nije im djelovalo toliko ozbiljno sve dok ga nisu i sami posjetili i spoznali što se tamo uistinu dogodilo. Složili su se da je neposredan posjet koncentracijskom logoru i prolaženje kroz hodnike zgrada, barake i plinske komore  za njih bilo jako emotivno i da na sve ono što su vidjeli, čuli, doživjeli i spoznali,  nitko ne može ostati ravnodušan. Konstatirali su da bi svatko trebao otići u Auschwitz  jer nije isti dojam kad slušaš o tome u učionici i na samom mjestu i to uz stručnu pomoć poljskog vodiča Ryszarda Domasika koji im je prepun emocija prenio što se tamo događalo. Zaključili su da  je cijelo putovanje za njih jedno nezaboravno i lijepo iskustvo o kojemu će rado govoriti  prijateljima i obiteljima te su zahvalili organizatorima što su im omogućili priliku da sudjeluju na satu povijesti na otvorenom.

Tekst/foto: Dajana Petovari, Belišćanski list

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content