Novosti|

Dana 2. kolovoza 2021. godine u mjestu Uštica, nedaleko od Jasenovca, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen. Ovaj se datum u Hrvatskoj obilježava od 2014. godine, a prihvatilo ga je i Vijeće Europe u spomen na likvidaciju više od 4.300 Roma u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz u noći s 2. na 3. kolovoza 1944.

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske, židovske i još 10 nacionalnih manjina, na samoj je komemoraciji istaknuo kako je za vrijeme Drugog svjetskog rata na prostoru logora ”Jasenovac” pogubljeno preko šesnaest tisuća Roma te da je ukupno stradalo oko 90 posto romske populacije.

– Svima njima u čast i trajno sjećanje između romskog groblja i Romskog memorijalnog centra Uštica upravo podižemo spomen-ploče i zid boli na kojem će biti ispisana sva njihova imena. Ne činimo to jer se želimo izdvojiti od ostalih stradalničkih naroda, već zato što nas je netko drugi tu izdvojio i jer naše žrtve donedavno nitko nije spominjao niti je javnost uopće znala da postoji romsko groblje Uštica na kojem se nalazi 21 masovna grobnica – rekao je Kajtazi. U svom je obraćanju, između ostaloga, zahvalio i Gradu Belišću na pomoći u realizaciji i izgradnji memorijalnog centra.

Na komemoraciji su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, nekolicina državnih tajnika u hrvatskoj Vladi, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve i muslimanske vjerske zajednice, kao i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Izraela, Njemačke, Srbije, Kosova, Azerbajdžana, Kanade, Crne Gore, Velike Britanije, Rusije, Norveške, Francuske, Japana i Austrije.

Iz Osječko-baranjske županije na komemoraciji su prisustvovali gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić te predsjednici Vijeća romske nacionalne manjine OBŽ i grada Belišća Branko Petrović i Mario Balog sa suradnicima.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content