Novosti|

Najljepša, najoriginalnija i najbolje opisana bili su samo neki od kriterija za ocjenjivanje na Reviji narodnih nošnji, kojima je u nedjelju, 12. rujna, završena 9. Belišćanska zlatna jesen, a tom su prilikom predstavljena 35 narodna ženska i muška ruha, koja su ocjenjivali zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, maestra Aleksandra Čeliković Cvidrak i pučki etnolog Josip Štefić.

Naviše je ocjene dobila ženska nošnja iz Donjih Andrijevaca, koju je nosila članica HKUD-a „Osijek 1862“ te muška nošnja KUD-a „Slavko Janković“ Rokovci – Andrijaševci. Druga je nagrada pripala ženskoj nošnji KUD-a „Gorjanac“ Gorjani te muškoj iz KUD-a „Sloga „ Satnica Đakovačka, dok je treće mjesto osvojila ženska nošnja KUD-a „Družina“ Pag te muška KUD-a „Branimir“ Benkovac. Ocjenjivačka komisija uručila im je plakete i novčane nagrade, a uz to su dodijelili i nekoliko utješnih nagrada – umjetničkih slika. Tako su za najekspresivniji nastup nagrađeni folkloraši iz Duboševice, najljepše rekonstruirane nošnje su imali čuvari tradicije iz Svetog Ivana Zeline, najbolji poetski poziv u zavičaj uputili su predstavnici Čačinaca, Valpovčani su najbolje prikazali etnoraznolikost Valpovštine, a Valentin Gardilo iz KUD-a „A.E. Miroljub“ Veliškovci, Gat i Tiborjanci otpjevao je najbolji personalizirani bećarac. U glazbenom dijelu Revije narodnih nošnji sudjelovale su članice ŽVS Bocanjevčanke, Tamburaški orkestar Amaterskog kazališta Belišće te Valentina i Vjekoslav Pavlović, dok je cjelokupni program vodio Branko Uvodić.

Uz domaće KUD-ovce, „Šokadiju“ iz Bocanjevaca (koji su uz izvornu bocanjevačku, ovom prilikom po prvi put predstavili i brodsko – posavsku nošnju) i „A.E. Miroljub“ iz Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca, predstavili su se folkloraši iz Satnice Đakovačke, Aljmaša, Benkovca, Gorjana, Čačinaca, Podgajaca Podravskih, Svetog Ivana Zeline, Osijeka, Duboševice, Valpova, Paga, Šaptinovaca te Rokovaca – Andrijaševaca.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content