Novosti|

Iza nas je godina u kojoj su ostvareni mnogobrojni projekti – neki su završeni, neki započeti, Belišće je dobilo sasvim nove vizure, ulagalo se u infrastrukturu prigradskih naselja.

Spomenimo samo završetak kružnog toka na Oštrom čošku, ali i uređenje kutka za odmor u tom dijelu Belišća. Kružni tok kod gradske uprave je postavljanjem fontane dobio sasvim novi izgled, a kružni tok kod Centra za kulturu Sigmund Romberg još kratko vrijeme dijeli od dobivanja konačnog izgleda. Postavljene su pametne klupe i to dvije u Belišću te po jedna u svim prigradskim naseljima. Ulagalo se u razvoj svih prigradskih naselja, od sportskih objekata i društvenih domova, do rekonstrukcije cesta i nogostupa, otresnica, parkirališta, ulagalo se u kanalizaciju i vodoopskrbu, novu, energetski učinkovitu rasvjetu.Možda bismo tu posebno trebali istaknuti izgradnju društvenog doma u Gatu. Kamen temeljac su, početkom rujna, položili župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković u temelje objekta položila je povelju, a gradilište je blagoslovio župnik Župe Veliškovci vlč. Božo Ljubičić. Gradonačelnik Burić pred brojnim gostima, unatoč lošim vremenskim prilikama, nije krio veliko zadovoljstvo što je ovaj projekt konačno realiziran, a posebnu zahvalnu uputio je svojoj zamjenici Ljerki Vučković na inicijativi, trudu i upornosti.

Ne smijemo zaboraviti i da je u svibnju s radom započela solarna elektrana na poduzetničkom inkubatoru Polet, a poboljšanje energetske učinkovitosti javne rasvjete također je projekt koji će svima donijeti samo dobro. U svrhu još značajnijeg korištenja sredstava iz fondova EU i resornih ministarstava i institucija putem projekata, osnovana je lokalna razvojna agencija grada Belišća.

U ovom dijelu retrospektive 2016. godine, koji se odnosi na grad Belišće i suradnju, posebno mjesto zaslužuje potpisivanje bratskog sporazuma sredinom rujna, s makedonskom općinom Radoviš. Inicijativu o bratimljenju Grada Belišća s makedonskim gradom pokrenula je veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Daniela Karagjozoska. Ovaj dokument, punog naziva Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, puno je više od slova na papiru, a sa sobom donosi ono na što su oba gradonačelnika – gradonačelnik Belišća Dinko Burić i gradonačelnik Radoviša Saško Nikolov – iznimno ponosni.

Belišće je posjetila i delegacija grada Varaždina i općine Cestica, nastavljena je dugogodišnja suradnja s općinom Sveti Križ Začrtje te općinom i Turističkom zajednicom Gradac i općinom i Turističkom zajednicom Konavle.

Ono što gradonačelnik Belišća često ističe je i suradnja odnosno suživot s romskom nacionalnom manjinom u Belišću. To potvrđuju i česti posjeti saborskog zastupnika Veljka Kajtazija našem gradu odnosno Romskom naselju u Bistrincima, gdje su pri kraju radovi na izgradnji društvenog doma za potrebe romske nacionalne manjine, a treba istaknuti i da je u travnju svečano obilježen Svjetski dan Roma u gradu Belišću, te da je gradonačenik Burić prilikom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Zagrebu, primio godišnju nagradu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ˝KALI SARA˝ za doprinos u radu sa romskom zajednicom kao i promicanje romske kulture.

Belišće je, između ostaloga, poznato i kao grad kulture, a potvrda toga stigla je i s činjenicom da smo drugi grad u RH po izdvajanjima za kulturu u prethodnoj godini, odmah iza Hvara, a ispred Dubrovnika. U spomenutoj godini, iz belišćanskog gradskog proračuna za kulturu je izdvojeno gotovo 7.800.000 kuna. Uz tradiciju kulturnih manifestacija, uvode se i nove. Nabrojimo samo neke: Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje, Maestro, hvala za sve – neka glazba i dalje teče, Rombergove glazbene večeri, Dječji festival Vedrofon, tradicionalni božićni koncert u župnoj crkvi u Belišću i mnoge druge.Ne smijemo zaboraviti niti CPD Mir, koje se jesenas s još jednog međunarodnog natjecanja vratilo sa zlatnom i srebrnom plaketom. Kulturna i društvena zbivanja nezaobilazna su i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće, a napomenimo i da je u 2016. godini osnovano i muško pjevačko društvo BelAmi. Tijekom 2016. godine sufinanciran je prijevoz učenicima i studentima te osobama s posebnim potrebama, belišćanska Gradska uprava stipendirala je 53 studenta, isplaćivane su naknade za opremanje novorođenčadi.

Društvo i socijalna osjetljivost, bio bi kratki naslov ovog dijela retrospektive u 2016. godinu. Povodom Valentinova, 23 bračna para proslavila su zlatni i srebrni pir, odnosno 50, 55, 60 i 65 godina braka. Već tradicionalno je proslavljen Međunarodni dan žena, obilježen je Međunarodni dan starijih osoba, dodijeljene su uskrsnice umirovljenicima, podijeljen je novac za ogrjev, dok su nezaposleni dobili jednokratnu pomoć za božićne blagdane, a tijekom cijele godine, neimaštinu obiteljima u potrebi barem je malo olakšavala Socijalna samoposluga Belišće. Belišćani su veliko srce iskazali i humanitarnim koncertom za malenu sugrađanku Leu Anušić i dobrovoljnim prilozima pomogli njenoj obitelji.

U sklopu ILPAN projekta, otvoren je ured TZ Grada Belišća. Gnijezdo s 1.000 pisanica, Vateropolo u žitu, Igre na vodi, Izbor za miss bazena, Čiklijada, izbor za najuređeniju okućnicu i najuređenije prigradsko naselje, izložbe, koncerti (spomenimo samo spektakl 4 tenora), međunarodne likovne kolonije, izložbe…predugo bi trajalo da nabrojimo sve što je u 2016. godini organizirala TZ grada Belišća. Još jedno veliko okupljanje u Belišću je obilježilo 2016. godinu, a to je nadbiskupijski križni put mladih, koji je na putu od župne crkve Svetog Josipa Radnika u Belišću do Belog Manastira, okupio više od 2.500 mladih.

Iako je ovo retrospektiva 2016. godine, ovaj dio posvećujemo Belišću – Europskom gradu sporta u 2017. U veljači je naš grad predložen za ovu titulu, u srpnju je u trodnevnom boravku bila komisija neprofitne organizacije ACES Europe koja je ocijenila sve ono što čini belišćansku sportsku prošlost, sadašnjost i budućnost, koju im je prezentirao zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Ubrzo nakon toga je stigla i službena potvrda, a u studenome je gradonačelnik Dinko Burić sa svojim zamjenicima, Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te sa suradnicima na velikoj svečanosti u Bruxellesu primio i zastavu Europskog grada sporta 2017. godine.

I za kraj ove retrospektive, prisjetimo se kako je proslavljen 132. rođendan našeg grada. Uoči 1. svibnja, uoči rođendana, po prvi put je u Belišću odana počast prvom hrvatskom predsjedniku i to otkrivanjem natpisne ploče – Vijenac dr. Franje Tuđmana, adrese koju sada nose gradske institucije – Gradska uprava, Matični ured, Javni bilježnik, Gradska knjižnica i čitaonica, DV Maslačak i Glazbena škola.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, dodijeljena su javna priznanja. Plaketa „Grb grada Belišća“ dodijeljena je Župi sv. Josipa Radnika Belišće, DVD-u Veliškovci, Udruzi HVIDR-a Belišće, Mariji Ilić, Draganu Vidošiću, Udruzi za kulturu i umjetnost “ZUM” i NK “Podravcu” Bistrinci. Plaketu “S. H. Gutmann” dobili su tvrtka Leistritz, tvrtka Fochista Belišće, Miroslav Svalina, Kazališna kavana i Jozo Šutalo. Novo javno priznanje, Plaketa za životno djelo “Zlatni list”, dodijeljena je prof. dr. sc. Miloradu Krgoviću, a novi Počasni građanin grada Belišća na ovoj svečanoj sjednici postao je Gojko Sliječević.

Tijekom godine obilježeni su blagdani, praznici i ostali značajni datumi, a 30. svibnja je po prvi put obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Belišća.
Cjelogodišnji život grada Belišća i prigradskih naselja nezamisliv je bez udruga, vatrogasaca, ribiča, lovaca, planinara, extremnih Barabera i mnogih drugih od kojih i u 2017 godini očekujemo, ako ne više, a onda jednako kao i u 2016. godini.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content