Novosti|

U petak, 19. veljače, udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama održala je svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu. Skupština se održala u prostorijama Lokalnog volonterskog centra u Belišću i provedena je uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Na skupštini su usvojena izvješća o radu u 2020. godini, financijsko izvješće u tom razdoblju, a donesen je i usvojen je plan rada za 2021. godinu.

Zaključno, udruga PUKS je u 2020. godini u cijelosti ostvarila plan rada unatoč pandemiji te je uspješno prilagodila svoj rad novonastaloj situaciji prelaskom u on-line okruženje.

Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama je početak 2020. godine započela izbornom skupštinom na kojem je postavljeno novo vodstvo udruge. Tako je za predsjednicu ponovo izabrana Vanesa Šerić dok su članovi izvršnog odbora Dajana Vinković kao tajnica udruge i Marija Mandić kao član. Za blagajnicu udruge izabrana je Romana Hudovernik.

Tijekom godine provodio se projekt pod nazivom “Brinem” koji je sufinanciran od strane Grada Belišća u iznosu od 7000,00kn.

Već 15. veljače Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama sudjeluje je na VIII. znanstveno stručnom skupu na Filozofskom fakultetu u Osijeku, pod nazivom “Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici”.

Skup je organizirao Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društvo psihologa Osijek uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Vanesa Šerić i Dajana Vinković održale su predavanje pod nazivom “Sustavno upravljanje kriznim situacijama kroz civilni sektor” u kojem su prikazale preventivne aktivnosti kao i intervencije u organizaciji udruge PUKS.

Bila je to prigoda da kroz sudjelovanje i raspravu s brojnim stručnjacima na području promicanja i zaštite mentalnog zdravlja djece, mladih i odraslih ostvare mogućnost suradnje u novim projektima na području svoje lokalne zajednice. Pozitivan osvrt struke na izlaganje važan je i kao evaluacija prošlogodišnjih aktivnosti udruge PUKS, te poticaj za još veći angažman na području prevencije i intervencije u kriznim situacijama.

Koncem veljače su Vanesa Šerić i Marija Mandić sudjelovale na Seminaru za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije, te su održale predavanje pod nazivom “Kvaliteta i korisnost pružanja psihosocijalne i duhovne podrške” te radionice “Ipak se kreće(m)” i “Čuješ li me doista?” Na seminaru je sudjelovalo pedesetak sudionika iz više županija.

U ožujku se udruga PUKS stavila na raspolaganje stanovnicima grada Belišća i prigradskih naselja u nabavci potrebnih životnih namirnica osobama starije životne dobi tijekom lockdowna. Ove brojne aktivnosti članovi udruge i volonteri izvršavali su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo i Civilnom zaštitom grada Belišća. Volonteri udruge PUKS uključili su se u izradu zaštitnih maski za lice te ih dostavljala potrebitima. Telefonski su osnaživali i pružali podršku zabrinutim građanima, izlazili na teren po lijekove, hranu i ostale potrebne stvari uz pružanje psihosocijalne podrške. Svoj projekt “Brinem” u potpunosti su prilagodili novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom Covid-19. Planirane aktivnosti prebačene su u virtualno okruženje, na web i facebook stranicu udruge, a neke planirane aktivnosti su otkazane, kao npr. predstavljanje knjige “Nismo same” u izdanju istoimene udruge koja promiče prava i pruža podršku ženama oboljelim od karcinoma, a u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Belišće.

Nakon razornog potresa, pokrenut je blog na web stranici PUKS-a kako bi širu javnost upoznali s naravi krizne situacije, njezinih obilježja i što učiniti kada se dogode više kriznih situacija u kratkom vremenu.

Senzibilizirali smo javnost o važnosti podrške susjedima tijekom lockdowna, borili se protiv infodemije, proslijeđivali korisne informacije o pružanju podrške djeci u periodu zdravstvene krize, okupljali i regrutirali volontere, upućivali na korisne kontakte i telefonske linije za psihološku prvu pomoć, proslijeđivali korisne  brošure, infografike mjerodavnih institucija u zaštiti tjelesnog i mentalnog zdravlja tijekom pandemije među kojima se ističu Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Crveni križ, Zagrebačko psihološko društvo itd.

Uključili smo se u edukaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo PoMoZiDa namijenjenu zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih. 

Nakon ljetne stanke u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Belišće održali smo kreativnu radionicu izrade platnenih maski za djecu koja je provedena pod svim epidemiološkim mjerama.

Podršku roditeljima djece vrtićke i osnovnoškolske dobi na početku novog obrazovnog razdoblja iskazali smo objavljivanjem tri teksta na našem blogu koju su sastavile članice udruge Dajana Vinković, pedagoginja u OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, Marija Mandić – psihologinja u DV “Maslačak” Belišće i Jelena Lacković, stručni suradnik-pedagog u DV “Maza” Valpovo. Svi tekstovi nastali su s ciljem informiranja u svrhu prevladavanja straha i stigmatizacije kod djece i njihovih roditelja, razvijanja partnerstva između roditelja i odgojno-obrazovnih ustanova, te osnaživanje i podizanje kvalitete života unatoč okolnostima u kojima trenutno živimo.

U listopadu smo obilježili Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi sudjelovanjem na Konferenciji o palijativnoj medicini „Ostani uz mene“ 10 godina CEPAMET-a (Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine) u organizaciji Medicinskog fakulteta u Zagrebu na kojem je sudjelovala članica Jelena Katalenić.

Bili smo gosti na Osječkoj televiziji u emisiji Otvoreni studio u kojoj je predsjednica udruge Vanesa Šerić predstavila rad udruge u projektu “Brinem”.

Povodom svjetskog dana mentalnog zdravlja sudjelovali smo na on-line predavanju COVID-19 i mentalno zdravlje: Kako smo i što trebamo? koji je održala prof.doc.dr. Gordana Buljan Flander, a u organizaciji Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja iz Slavonskog Broda.

Aktivnost pod nazivom “Vrata srca, širom otvorena” usmjerena je virtualnim obilježavanjem Dana otvorenih vrata udruga 2020 u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske na kojoj smo ukazali na nedostatak adekvatnog prostora za rad udruge u budućem razdoblju, a primali smo i nove članove.

Za potrebe aktivnosti “Dobar dan, kako ste?” aktivirali smo pet novih brojeva mobitela. Cilj ove aktivnosti je osnaživanje i podrška osobama starije životne dobi, smanjenje osjećaja izoliranosti i bespomoćnosti tijekom pandemije COVID-19, jer je Stožer Civilne zaštite grada Belišća donio odluku o ponovoj reaktivaciji volontera zbog povećanog broja osoba u samoizolaciji na području grada Belišća i prigradskih naselja.

Početkom studenog organizirali smo on-line predavanje pod nazivom “Mentalno zdravlje djece i mladih – razvoj otpornosti u pandemiji Covid-19” a održala ga je  osnivačica “Hrabrog telefona”, autorica brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova te inicijatorica osnivanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prof.dr.sci. Gordana Buljan Flander. Na predavanju je sudjelovalo tridesetak sudionika iz raznih dijelova Hrvatske a li i iz Bosne i Hercegovine pa je tako ovaj događaj dobio i međunarodni karakter. Predavanje je održano preko digitalne platforme Zoom. Ovom aktivnosti doprinijeli smo obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja ali u vremenu koje je više odgovaralo uvaženoj predavačici.

Tijekom prosinca kreirali smo web adventski kalendar putem aplikacije MyAdvent te smo svakog dana objavljivali fotografije i tekstove u svrhu osnaživanja, podrške i traženja smisla u kriznoj situaciji. Adventski kalendar svaki dan je objavljivan na facebook stranici naše udruge ali i grada Belišća te se učestalo dijelio na društvenim mrežama zbog čega je naša udruga stekla nove pratitelje i povećala doseg svojih objava a tako i podrške koju pružamo u on-line okruženju.

Podržali smo aktivnost učenika OŠ Ivana Kukuljevića Belišće “Prijatelji Kuće sv. Franje” u kojoj su pisali pisma podrške korisnicima Doma za starije i nemoćne “Kuća sv. Franje” iz Zagreba doniranjem slatkiša i slanjem na odredište. 

Od dopredsjednice DND grada Belišća Monike Đogaš primili smo Betlehemsko svjetlo i odnijeli ga obiteljima koji su tijekom godine doživjeli gubitak voljenog člana svoje obitelji kako od suicida, tako i od bolesti uzrokovanoj Covid-19 i time iskazali podršku tijekom procesa žalovanja.

Za Božić smo donirali paket matrijala za kreativne aktivnosti za djecu obitelji koja prolazi kroz proces žalovanja uslijed iznenadnog tragičnog gubitka oca kako bi se kroz igru lakše prilagodile novoj životnoj situaciji.

U 2020. godini udruga je surađivala s upravom grada Belišća, Stožerom Civilne zaštite grada Belišća, Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo, Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, Filozofskim fakultetom Osijek, Bračnim i obiteljskim savjetovalištem Osijek, Poliklinikom za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, Medicinskim fakultetom Zagreb, Gradskom knjižnicom I čitaonicom Belišće, udrugom “Nismo same” iz Zagreba.

Aktivnosti udruge medijski su pratili Slavonska televizija, portal Glasa Slavonije, portal Informatičke katoličke agencije, portal Grada Belišća, Valpovština.info, dok web stranicu uređuje Exdizajn obrt za informatičke usluge, Belišće.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content