Novosti|

U okviru projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije „Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće“ zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktorica tvrtke Dvorac d.o.o. Iva Matić, direktorica tvrtke Hidrobel Lidija Gavrić te gradonačelnici grada Valpova i grada Belišća Matko Šutalo i Dinko Burić s izvođačima Osijek – Koteks d.d., Vodovod – Montaža d.o.o., Odvodnja – Darda d.d. u utorak, 10. kolovoza, obišli su trenutno aktivne lokacije radova u Belišću i Valpovu te crpnu stanicu Gat za koju je ishođena uporabna dozvola.

Moramo naglasiti kako je položen spojni cjevovod Koška – Harkanovci i očekujemo njegovo probno puštanje u rad do kraja kolovoza. Ovaj spojni cjevovod vodoopskrbne mreže nam je izrazito bitan za sve stanovnike općine Koška kojima će se uvelike poboljšati opskrba vodom s crpilišta Jarčevac– rekla je direktorica tvrtke DVORAC d.o.o. Valpovo, Iva Matić.

U gradu Valpovo najvećim dijelom izvedena je rekonstrukcija cjevovoda vodoopskrbne mreže te su u tijeku prespajanja na nove cjevovode i kućne priključne. Radovi su u završnoj fazi na retencijskom bazenu u Gajevoj ulici, a u tijeku je i sanacija površina nakon izvedenih radova. Zaključeno je kako radovi napreduju planiranom dinamikom te se uskoro očekuje i završna sanacija površina nakon izvedenih radova.

Upravo jednim timskim radom i zajedničkim pristupom došli smo do toga da danas možemo reći da je projekt neupitan te da će se 4 od 5 grupa radova dovršiti do kraja godine, a da će se peta grupa završiti u svibnju 2023. godine. U svakom slučaju u rokovima koji su zacrtani i kvalitetom koja ne smije biti neupitna te u okviru priuštivih troškova. – rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Potpisan je ugovor s izvođačima za izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima, kao i Uređaja za proizvodnju pitke vode u Belišću. Svi nazočni istaknuli su iznimno dobru suradnju svih uključenih partnera u provedbi ovog iznimno važnog projekta. Do sada ugovoreno preko 94% vrijednosti projekta, a ostaje još za ugovoriti nabavu opreme čime će cijeli projekt biti zaokružen.

Apeliram na sve naše sugrađane da se strpe malo, ovo su radovi takvih veličina da nije bilo takve sinergije vlade, županije i naše lokalne zajednice mi nikad ne bismo ovo mogli napraviti sami. Ovime rješavamo i vodoopskrbu i kanalizaciju. Radi se novi pročistač koji će Belišću kao industrijskom gradu jako puno značiti, kao i novi uređaj za proizvodnju pitke vode koji treba osigurati sigurnu opskrbu pitkom vodom u narednim desetljećima – izjavio je gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić.

Tlačna stanica je puštena u pogon i radi punim kapacitetom. Projekt tlačne stanice prvi je projekt koji je kompletno završen na cjelokupnom projektu te je dobivena uporabna dozvola i građani se sada u velikom broju prijavljuju za priključenje na kanalizacijsku mrežu. Rade se završni radovi u Belišću i Bistrincima, odnosno sanacija kolničkih prilaza i kućni priključci – izjavila je Lidija Gavrić, direktorica tvrtke Hidrobel d.o.o.

Ovo je najveći infrastrukturni projekt na području cijele Valpovštine i njime će se riješiti dugoročni problem odvodnje u gradu Valpovu, ali i dijelova koji nisu bili vezani na vodovodnu i kanalizaciju mrežu. Ono što ćemo zajedno sa Hrvatskim vodama i drugim našim partnerima na području Valpovštine gledati je da u budućnosti do kraja riješimo problem odvodnje, budući da imamo naša prigradska naselja koja još nemaju riješen taj problem – rekao je gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo.

Na područjima općine Petrijevci i Bizovac radovi su u završnoj fazi te se rade sanacije površina. Na području općine Koška izvode se kućni priključci dok se u naselju Niza izvode kolektori sustava odvodnje i kućni priključci.

Vrijednost projekta iznosi 271.578.968 kuna, od čega 189.561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014-2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt u iznosu od 35.542.437 kuna, Hrvatske vode s 35.542.437, a tvrtka DVORAC u iznosu od 7.449.186 te HIDROBEL s 3.483.794 kuna.

Previđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija 2 crpne stanice. Projekt izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2 vezanim uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanjem otpadnih voda.

Tvrtka DVORAC nositelj je projekta, a uz tvrtku HIDROBEL partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine BizovacKoškaMarijanci i Petrijevci. Završetak radova na Projektu previđen je do kraja 2023. godine.

Više informacija o tijeku projekta i radovima bit će dostupno na internetskoj stranici
valpovo-belisce.eu i putem profila na društvenim mrežama FacebookTwitter i Instagram.

Kontakt:

M: info@mediahint.agency

T: 091 201 7080

FOTO: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content