Novosti|

Osim uključivanja u proslavu 138. rođendana našeg grada, Društvo “Naša djeca” grada Belišća je u svibnju održalo vrlo zanimljivu radionicu povodom Međunarodnog dana obitelji, koji se u cijelom svijetu obilježava 15. svibnja.

U suradnji s Udrugom “Kotličari” te Udrugom ZUM, u ponedjeljak, 16. svibnja, za učenike 2.d razreda i njihove roditelje održana je kreativna radionica ukrašavanja voća.

Nakon pozdravnih riječi učiteljice Anite Korov te predsjednice i dopredsjednice belišćanskog DND-a Emme Torjanac i Monike Đogaš, majstori kotlića, ali i ukrašavanja hrane Josip Vučetić Vučko i Antun Kukučka, djeci i roditeljima su pokazali što se sve može napraviti s voćem kako bi ono bilo lijepo za vidjeti i zdravo za pojesti, a sve je to fotoaparatom zabilježio tajnik udruge ZUM Dubravko Maričić. Dva školska sata koje su učenici i roditelji proveli na otvorenom u središtu Belišća, umjesto u školskim klupama, završena su voćnom okrjepom uz želju za što više ovakvih događanja, koja će, baš kao za Međunarodni dan obitelji, i u druge dana spojiti generacije naših sugrađana u korisnim i zdravim, a opet zabavnim aktivnostima.

Tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća, Ujedinjeni narodi počeli su posvećivati posebnu pozornost pitanjima vezanima za obitelj.  Nakon brojnih rezolucija Ekonomskog i socijalnog vijeća i u koordinaciji s ostalim međunarodnim organizacijama, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1990. godinu proglasila Međunarodnom godinom obitelji, a od 1993. godine se 15. svibnja obilježava kao Međunarodni dan obitelji. Ovaj dan pruža priliku za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj i proširivanje znanja o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na obitelji.  Cilj ovogodišnje teme, “Obitelji i urbanizacija”, jest promicanje svijesti o važnosti održivih urbanih politika prilagođenih obitelji. Urbanizacija je jedan od najvažnijih megatrendova koji oblikuju naš svijet te život i svakodnevicu obitelji diljem svijeta. Održiva urbanizacija povezana je s postizanjem nekoliko ciljeva održivog razvoja, kao što su iskorjenjivanje siromaštva, zdrav život i blagostanje, sigurnost i uključivost u gradovima i ostalim naseljima te smanjenje nejednakosti.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content