Novosti|

Voditelji radionica animacije Nataša Dorić i Aleksandar Muharemović iz Video kluba „Mursa“ Osijek odradili su radionicu animiranog filma u Domu tehnike Valpovo 27. siječnja 2016. godine. Radionica se zvala „Uvod u animirani film“, a bavila se osnovama animiranog filma i animacije uopće, te vrstama (tehnikama) animacije i njihovim karakteristikama, prednostima i nedostacima. Također se osvrnulo na to kada primijeniti koju tehniku, a sve potkrijepljeno primjerima.

Deset učenika iz OŠ Matije Petra Katančića iz Valpova i OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća, te SŠ Valpovo sudjelovalo je na radionici. Uz učenike je sudjelovalo i pet nastavnika koji su bili zainteresirani za tehniku animacije i računalne programe za animaciju. Radionica je završila oko 15,30 sati i bila je samo uvod u kreaciju animiranog filma. Nastavak je ovo dugogodišnje suradnje sa ZTK OBŽ i CTK Osijek sa Zajednicom tehničke kulture Valpovo-Belišće i osnovnim školama na našem području. Evo kratke kronologije:

U lipnju 2005. godine održana je desetodnevna radionica animiranog filma u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Na radionici su sudjelovali Ivana Drašković i Ana Francuz iz OŠ Belišće.

19. internacionalna radionica animiranog filma Čakovec održana je od 2012. godine, a s djecom je radila Eszter Szoboszlay, mlada autorica animiranih filmova iz Kecskemeta (Mađarska) i Lena Chernova iz Rusije. Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće poslala je na radionicu animiranog filma troje djece: Andriju Habusa iz OŠ Veliškovci, Vatroslava Krpana iz OŠ Belišće i Alena Arambašića iz OŠ Valpovo.

U sklopu „Zime u tehnici“ Nataša i Aleksandar su u Domu tehnike u Valpovu održali 2013. godine radionicu animiranog filma. Polaznici su animirali kolaž papir i napravili animaciju „Sunčeva kućica“.

Možda će ove aktivnosti u budućnosti potaknuti mlade na pokretanje radionice animiranog filma pri CTK Valpovo-Belišće ili u svojim školama.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content