Novosti|

Četvrtak, 24.10. 2019.g. u ranim jutarnjim satima članovi HPD-a “Belišće” u dvama kombijima kreću na put prema Pelješcu. Uz dobro raspoloženje i ugodnu vožnju na prijedlog dopredsjednika društva Zorana Markovića, voze se prema Zenici i to na poznate bureke i pite sirnice, zeljanice i krumpiruše ispod peke ili kako se to u Bosni kaže ispod saća.

Belišćanski se planinari na putu zaustavljaju na slapovima Kravice kod Ljubuškog, 28 metara visok slap nastao od sedre na rijeci Trebižat. Nakon duge vožnje i dobrog raspoloženja stižu u Orebić. Domaćica ljubazno pozdravlja i časti s upravo ubranim mandarinama i domaćom rakijom.

Petak, 25.10.  ustaje se u ranim jutarnjim satima, a nakon doručka planinari se dijele u dvije grupe. Jedna grupa odlazi na težu stazu prema vrhu Sv. Ilija koji je se još zove  “Zmijino brdo” 961 nadmorske visine.  Kreće se iz Bilopolja po dobro uređenim planinskim stazama. Staza prati strme litice potom se kroz usjek ulazi u visoku šumu bora i crnike koja nam je davala dobru hladovinu. Pogled je nezaboravan i pruža se od Orebića do Korčule, Mljeta i Lastova. Nakon napornog hodanja, slikanja i nešto odmora planinari stižu do planinarskog doma koji je dao sagraditi nadvojvoda Karlo von Habsburg radi lova na čagljeve, a nalazi se na 800 m nadmorske visine.  Čeka se grupu koja je došla iz drugog smjera i jedan dio odlazi na sam vrh  i  uživa u nezaboravnom pogledu. Spuštanje se odradilo istim putem kojim se i došlo bez padova i povreda. Nakon povratka u sobe, odlazi se na plažu na kupanje. Po povratku se nastavlja druženje koje je kod planinara uvijek zabavno uz pjesmu i viceve.

Subota 26.10. nakon ranojutarnjeg doručka planinari polaze na Stonske zidine. Ta fortifikacijska cjelina iz 14. stoljeća jedinstvena je po svojoj dužini od 5,5 km i monumentalnosti te obrambenim strukturama i urbanističkim izgledom. Zidine počinju i završavaju tvrđavama Koruna u Malom Stonu i Veliki kaštio u Stonu. Najveća utvrda jest Bartolomeo, koja se uzdiže iznad Stona. Monumentalne zidine, najduže u Europi, i prekrasna, netaknuta priroda skladno su uklopljene u gradsku arhitekturu Malog i Velikog Stona.

Poslije Stonskih zidina vozi se na Srđ visine 415m. Zbog nedostatka vremena  jedan dio puta se vozi, a drugi hoda do samog vrha. Na brdu Srđ je, nakon što je Napoleonova vojska na prevaru osvojila grad Dubrovnik, započela gradnja utvrde Imperijal koju je dovršila Austro-Ugarska. Utvrda je imala velik strateški utjecaj za obranu grada s njegove sjeverne strane, a također imao veliku ulogu u obrani Dubrovnika  i u Domovinskom ratu.  Po završetku obilazaka Stonskih zidina i vrha Srđ, planinari odlaze u sobe na odmor, a zatim po izboru tko je htio na plažu na kupanje i pripremu za povratak kući.

U nedjelju  27.10.  planinari se vraćaju kući, a usput posjećuju izvor rijeke Bune.

U mjestu Blagaj, 12 kilometara udaljenom od Mostara, nalazi se pravo izvorsko blago: izvor rijeke Bune. Riječ je o lijevom pritoku Neretve, a u nju se ulijeva u mjestu Buna. Rijeka Buna ima dvije pritoke: Posrt i Bunicu.  Nakon obilaske izvora Bune kreće se  u Mostar, gdje obilaze grad i stari most. Put kući završava zajednički ručkom na Jablanici. Umorni i puni dojmova članovi HPD-a “Belišće” dolaze kući u kasnim večernjim satima.

Tekst: Anica Mikolašević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content