Novosti|

Prema planu, udruga PUKS je svoje aktivnosti tijekom ožujka usmjerila prema djeci i mladima te je tako 15. 3. 2018. održala predavanje „Škola kao mjesto kriznih situacija  i dječja prava u tugovanju“ na Županijskom stručnom vijeću vjeroučitelja u Belom Manastiru. Sudionici stručnog skupa upoznali su se s Protokolom o kriznim situacijama u školi, situacijama koje zahtijevaju poziv mobilnog stručnog psihološkog tima te kontaktima na području naše županije koje su nadležne za krizne situacije u školama. Osim toga, upoznali su se s mehanizmima reakcije na gubitak, zadatcima prilagodbe kao i korisnim načelima pružanja podrške. Upoznavanjem dječjih prava u tugovanju unaprijedili su svoje osobne i profesionalne kompetencije u prepoznavanju dječjih emocija i ponašajnih obrazaca u kriznim situacijama.

U srijedu, 28. 3. 2018. godine, predstavljena je aktivnost namijenjena srednjoškolcima pod nazivom „Catch me if I fall“ (Uhvati me ako padnem). Prezentacija je održana učenicima trećih razreda na satu sociologije u SŠ „Isidora Kršnjavoga“ Našice. Prezentacija je otkrila koja očekivanja trendovi nameću mladima. Na vrlo izravan način progovorilo se o problemima uslijed kojih se nemali broj mladih osjeća nezadovoljno, izgubljeno i depresivno. Svoja nova saznanja o mehanizmima depresije kod adolescenata i mogućnostima prilagodbe izgradnjom i očuvanjem vlastitog integriteta i individualnosti te pružanjem podrške, mladi su mogli provjeriti na interaktivnom Kahoot kvizu na kraju izlaganja. Evaluacija je pokazala veliko zadovoljstvo učenika te je u narednim mjesecima dogovoreno ponovno zajedničko okupljanje i radionica za učenike.

Nadamo se i vjerujemo da će aktivnosti PUKS-a u narednom periodu još više senzibilizirati javnost na potrebitu podršku svima koji prolaze kroz krizne situacije te da je život lijep i dragocjen unatoč različitim gubitcima, poručuju iz PUKS-a.

Tekst: Vanesa Šerić, predsjednica Udruge PUKS

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content