Novosti|

Uz podršku Vijeća Mjesnog odbora Bistrinci i Turističke zajednice grada Belišća, članovi Udruge športskih ribolovaca Podravac Bistrinci odlučili su u zimskom razdoblju oživjeti odmorište Drava koje su uredili sredinom godine organizicijom 1. Natjecanja u pečenju slanine – slaninijadu u Bistrincima. Iako su se na natjecanje prijavili i neki prijatelji sa šireg područja, na sam dan natjecanja na odmorište Drava došlo je 16 natjecatelja, uz još barem toliko onih koji su „za svoju dušu“ pekli slaninu. Za natjecatelje organizator je postavio sjedalice i pripremili vatru – poredali su bale sijena jednu pored druge, tako da su svi natjecatelji zajedno pekli slaninu. Komisija – Margita Pepić (predsjednica), Ivica Anić iz Lovačkog društva Vepar Belišće, te Danijel Nikolić iz restorana Fontana, kao predstavnik ugostitelja s našeg područja, nakon 45 minuta pečenja, ocjenjivali su boju, okus, izgled i slične karakteristike svakog ispečenog komada slanine, istaknuo je predsjednik UŠR Podravac Bistrinci Milan Borić.


Odlučeno je da prva nagrada – pečeno prase, pripadne Branku Šmitu, drugu nagradu (10 kilograma šarana) svojom vještinom pečenja slanine zaslužio je Marijan Orešković, treća nagrada (fazan) pripala je Josipu Vučetiću, dok je Christian Uskoković dobio utješnu nagradu.

No, to ni približno nije bio kraj druženju uz Dravu. Osim što su od jutarnjih sati članice ženske sekcije Babuške, koje djeluju pri UŠR Podravac pekle lepinje i brinule se da ne nestane toplih napitaka (kave, čaja, vina).


Sve sudionike i posjetitelje prve Slaninijade oduševio je potez pobjednika Branka. On je, naime, odlučio svoju nagradu, pečeno prase, podijeliti sa svima na odmorištu Drava. No, ni tu nije bio kraj. Kad je, nakon nekoliko sati, većina posjetitelja otišla kući, i drugonagrađeni Orešković odlučio je „donirati“ svoju nagradu. Ostaci vatre od natjecanja bili su dovoljni da se na njima ispeče nekoliko šarana na rašljama, tako da je druženje uz Dravu potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati.

Udruga športskih ribolovaca Podravac Bistrinci zahvaljuje Turističkoj zajednici Belišća, Vijeću Mjesnog odbora Bistrinci, Lovačkom društvu Vepar Belišće i vinariji Erdutski vinogradi, uz najavu da se ovako nešto planira ponoviti početkom sljedeće godine, najvjerojatnije u veljači.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content