Novosti|

IMGP2749Udruga Centar mladih Belišće u partnerstvu s Gradom Belišćem i Centrom za socijalnu skrb Valpovo provodi projekt „Za osmijeh udomljene djece“. Važnost ovog projekt prepoznalo je i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje i financira provedbu projekta.

Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Valpovo ima 13 udomiteljskih obitelji koje trenutno udomljuju 24 djece i nužno je povećanje broja udomitelja. Naime, svi stručnjaci slažu se kako prednost treba dati obiteljskim oblicima skrbi, a samo ako je neophodno predviđa se institucionalna skrb. Projektom „Za osmijeh udomljene djece“ promiče se udomiteljstvo kao zamjenska obitelj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te se želi unaprijediti kvaliteta podrške udomiteljima i djeci.

Projekt će se provoditi u Belišću, Samatovcima i Tiborjancima. Tijekom provedbe projekta, od studenog 2015. do studenog 2016., provest će se savjetovanja te edukativne aktivnosti i radionice za udomitelje i djecu.

Dana 16. 4. 2016. provedena je prva edukacija za udomitelje u prostorijama Crvenog križa Valpovo. Tema edukacije bila je „Faze tugovanja kod djece i proces prilagodbe na udomiteljsku obitelj“, a predavač je bila socijalna radnica Vesna Perkušić Komlenac. Gospođa Komlenac iznosila je teorijske spoznaje o temi, ali i mnoštvo primjera iz svoje bogate karijere. Udomitelji su također aktivno sudjelovali iznoseći svoja iskustva i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Edukacija je bila izrazito poučna i na obostrano zadovoljstvo dogovorena je druga edukacija koja će se održati 14. 5. 2016. s početkom u 9 sati u prostorijama Crvenog križa Valpovo. Tema edulacije biti će kontakt djece s biološkim roditeljima i kako da se udomitelji nose s tim. Osim udomitelja pozivaju se svi zainteresirani na predavanje.

Cilj svih projektnih aktivnosti, koje su provedene i koje slijede, i samog projekta poticanje je društvene solidarnosti i promicanje udomiteljstva kao zamjenske obitelji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te unapređenje kvalitete udomiteljske podrške djeci. Djeci je potrebna briga i potpora odraslih osoba kako bi izrasli u odgovorne i savjesne osobe.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content