Novosti|

Modelarska liga ekipno je natjecanje učenika u području modelarstva/ maketarstva. Natjecanje je pokrenuto s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

Sudionici Lige učenici su osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda i njihov mentor. Ekipa se sastoji od dva učenika koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Natjecanje na području djelovanja ZTK Valpovo-Belišće biti će održano 7. svibnja 2016. godine (subota) u OŠ M. P. Katančića u Valpovu od 9 do 12 sati. Zainteresirani učenici mogu se javiti u Domu tehnike Valpovo ili svom nastavniku tehničke kulture.

Na natjecanju koje organizira ZTK Valpovo-Belišće natjecat će se učenici iz CTK Valpovo-Belišće, OŠ M. P. Katančića Valpovo i OŠ Ivana Kukuljevića Belišće. Sljedeće godine planirano je natjecanje u OŠ Ivana Kukuljevića Belišće.
Natjecatelji unutar svake ekipe izrađuju jednak projektni zadatak tijekom 3 puna sata (180 min), dijeleći poslove prema sposobnostima i sklonostima. Zadatke za provedbu natjecanja, u pravilu, priprema HZTK. Pri izradi modela/makete koristite se sljedeći materijali: šperploča, balza, pluto, furnir, stiropor, pleksiglas, PVC materijali, žica, konac…
Učenici posebnih odjela rješavaju zadatak primjeren svojim mogućnostima, a mogu rješavati isti zadatak kao i ostali natjecatelji ili jednostavniji zadatak, u dogovoru sa svojim mentorom.
Na županijskoj razini natjecanja, zadatke priprema organizator županijskog natjecanja, u dogovoru s organizatorom Lige (HZTK).

DOGOVORENE SMJERNICE
Na području Osječko-baranjske županije provest će se dvije razine natjecanja, odnosno dva kola.
Prvo kolo modelarske lige je natjecanje po gradovima i CTK na području županije. Prvo kolo organiziraju ZTK gradova, Društvo pedagoga tehničke kulture Slavonija Đakovo ili Centri tehničke kulture uz suorganizaciju ZTK OBŽ(Osijek, Našice, Valpovo, Beli Manastir, Đakovo plus Centri tehničke kulture Čeminac i Vladislavci). Ukupno, u prvom kolu bit će održano 7. natjecanja na području OBŽ.
Drugo kolo čini županijska razina natjecanja na kojoj sudjeluju natjecatelji koji su ostvarili određene rezultate na prvoj razini natjecanja. Organizator drugog kola je ZTK OBŽ.
Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije osigurat će logističku podršku i asistenciju u provedbi prve razine natjecanja. U dogovoru s gradskim Zajednicama tehničke kulture, Društvima pedagoga tehničke kulture i CTK okupit će strojeve (Unimat basic 1) s područja OBŽ u Dom tehnike Osijek. Predviđa se prikupljanje oko 30 strojeva koji će biti na raspolaganju gradskim Zajednicama, Društvima pedagoga tehničke kulture i CTK za provedbu prvog kruga natjecanja.
U viši rang natjecanja plasiraju se prve tri ekipe iz svakog pojedinačnog mjesta natjecanja.

PROVEDBA NATJECANJA
Na prijavnici je potrebno navesti sljedeće podatke: naziv ekipe, ime i prezime učenika, razred, naziv škole ili udruge u kojoj se učenik pripremao za natjecanje, mjesto, ime i prezime mentora. Ovisno o prostornim i financijskim mogućnostima, organizator na natjecanje poziva sve ili neke od prijavljenih ekipa.
Nakon što dobiju tehničku dokumentaciju i materijale potrebne za rad, natjecatelji imaju pravo na 5 minuta za dogovor s mentorom u prostoru u kojem se provodi natjecanje. Nakon toga, natjecanje počinje i do pauze ekipe ne smiju komunicirati s mentorom. Pauza se koristi za dogovor s mentorom i odmor. Poslije pauze rad se nastavlja do njegovog završetka ili do isteka vremena.
Na natjecanju natjecatelji na temelju radioničkih crteža zajednički izrađuju tehničku tvorevinu prema zadanom zadatku u vremenu od 3 puna sata (180 min) s pauzom od 10 minuta nakon prvih 60 minuta. Za vrijeme pauze rad se prekida, a počinje nakon odobrenja predsjednika ocjenjivačkog povjerenstva. Mentor za vrijeme pauze smije ući u prostoriju u kojoj se provodi natjecanje i razgovarati sa svojom ekipom o daljnjem tijeku izrade zadanog rada.
Na svim razinama natjecanja, dopušteno je korištenje zaštitne opreme i alata koji su sigurni za učenike.
Nakon završetka natjecanja, na svim razinama, sastavlja se privremeni popis rezultata koji se obznanjuje na oglasnoj ploči. Ako sudionici ekipe i njihov mentor smatraju da je došlo do propusta u vrednovanju, mentor može podnijeti žalbu u pisanom obliku povjerenstvu u roku od 30 minuta od objave privremenog popisa rezultata. Povjerenstvo je dužno odmah riješiti sve žalbe, odnosno napisati odgovore na žalbe i dati ih učenicima i mentorima. Nakon rješavanja svih žalbi objavljuje se konačni popis rezultata, nakon čije objave žalbe više nisu moguće.

Više o modelarskoj ligi OVDJE.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content