Novosti|

Potpisom 280 milijuna kuna vrijednog ugovora u prostorijama Hrvatskih voda, započinje realizacija velikog projekta izgradnje zajedničkih sustava javne odvodnje i javne vodoopskrbe za gradove Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci. Riječ je o projektu kojim se nakon dugog niza godina rješava problem izgradnje sustava javne odvodnje i sustava javne vodoopskrbe Valpovo-Belišće, prostora na kojem živi gotovo 38 tisuća stanovnika. Uz generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića jučerašnjem (30. siječnja) potpisivanju Sporazuma su prisustvovali gradonačelnici Belišća i Valpova,  predstavnici općina Bizovac, Petrijevci, Koška, Marijanci te predstavnici isporučitelja vodnih usluga Hidrobel d.o.o. i Dvorac d.o.o.

O ciljevima projekta, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je bilo u interesu građana postići ovaj dogovor, kako bi se na Valpovštini stvorili uvjeti da se novih 10.000 stanovnika priključi na sustav odvodnje, novih 6.000 građana će se moći priključiti sustavu vodoopskrbe, a za više od 35.000 se stvara efektiva za preradu onečišćenih voda.

Nakon potpisivanja sporazuma, gradonačelnik grada Belišća, Dinko Burić, istaknuo je kako je najvažnija činjenica da će po završetku projekta biti jedinstvena cijena vode na području svih šest jedinica lokalne samouprave, ali i  da je ovo veliki iskorak ka rješavanju kako kanalizacije tako i vodoopskrbe za 16.000 stanovnika.

O razlozima zašto uopće ući u ovako velik i zahtjevan projekt, gradonačelnik Burić kaže:

-Kakvo bismo opravdanje mogli imati za naše sugrađane da im kažemo da ne želimo uzeti 269 milijuna kuna besplatnih sredstava, koliko ćemo od ovih 280 milijuna kuna dobiti. Četiri posto, koliko će koštati općine i gradove, iznosi svega 11,2 milijuna kuna – znači, dobivamo 268,8 milijuna kuna badava – 70% iz Europe i 26 % što kroz ministarstvo što kroz Hrvatske vode, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Zadovoljan dogovorenim i potpisanim, bio je i valpovački gradonačelnik, Leon Žulj, koji je izrazio nadu da će realizacija započeti još ove godine, a završiti u planiranim rokovima do 2020., te se zahvalio direktoru Hrvatskih voda koji je koordinirao aktivnosti, gradonačelniku Belišća, predstavnicima tvrtke Hidrobel i svim načelnicima susjednih općina, što će zajedničkim snagama ujediniti tvrtke i napraviti ono što je najbolje, kako za sustav tako i za sugrađane.

Konkretne brojke za grad Belišće izgledaju ovako: od 280 milijuna kuna koje stižu na Valpovštinu, Belišće dobiva 84.388.218 kuna, a od toga se iz vanjskih izvora, tj. EU fondova i nadležnih ministarstava očekuje 96 % sredstava odnosno 81.012.689 kuna, a belišćanski udio iznosi 4 % odnosno 3.375.529 kuna.

Projekt obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području gradova Belišće i Valpovo, nastavak i završetak sustava odvodnje na područjima četiri okolne općine, izgradnju uređaja za pročišćavanje u Belišću i Petrijevcima te izgradnju uređaja za pitku vodu u Belišću.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content