Novosti, Novosti ILPAN|

Zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković sa svojim je suradnicima u ponedjeljak, 31. kolovoza, otputovala u mađarski grad Komlo kako bi sudjelovali na završnoj konferenciji za projekt ILPAN (Industrial Legacy of Pannonia).

Projekt vrijedan 377.872,39 eura nakon 16 mjeseci uspješno je priveden kraju, a projektni partneri – Grad Belišće, Grad Komlo i Lokalna samouprava Beremend – okupili su se na konferenciji kako bi iznijeli zaključke o realizaciji projekta.

Sve prisutne na početku je pozdravio gradonačelnik Komla Jozo Polić te zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković. Oboje su zahvalili svima koji su sudjelovali u projektu te poželjeli još mnogo tako uspješnih suradnji.

Projektni menadžer iz Grada Belišća Mario Marolin održao je izlaganje o provedbi projekta u Belišću te o potencijalnim budućim projektnim temama. Istaknuo je kako je Grad Belišće ušao u projekt ILPAN i postao vodeći partner projekta jer je nastao kao industrijski grad i u njemu je industrijska baština iznimno značajna. Aktivnosti Grada Belišća u ovom projektu bile su obnova zgrade Muzeja i dvije najstarije zgrade (zaštićenog kulturnog dobra) u Pekmez ulici, izrada kataloga Muzeja te virtualnog vodiča i mobilne aplikacije za Muzej te koordinacija i suradnja s ostalim projektnim partnerima. Sve navedene aktivnosti uspješno su obavljene, a sve u svrhu ispunjavanja cilja projekta – očuvanje, obnova i promidžba industrijskog nasljeđa kao dodane vrijednosti u pograničnim naseljima.
Navedene obnovljene zgrade, koje su same po sebi muzejski eksponat, dobile su novu namjenu i svrhu, a u njima će se obavljati muzejska i turistička djelatnost.

U ime samouprave Beremenda izlagala je Laura Vida, a o realizaciji projekta u Gradu Komlu govorio je projektni menadžer Laszlo Horvath. Konferenciju je izlaganjem zaključila Andrea Kakas iz Zajedničkog tehničkog tajništva Programa prekogranične suradnje.

Unatoč manjim poteškoćama tijekom mjeseci provedbe projekta, prisutni predstavnici projektnih partnera i izlagači složili su se kako su iznimno zadovoljni međusobnom suradnjom i uspješnim završetkom projekta. Grad Belišće, koji s pravom nosi naziv grad industrije, ostvarenjem ovog projekta uvelike će iskoristiti turistički i kulturni potencijal svoje industrijske baštine.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content