Novosti|

Delegacija Belišća na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković boravila je od 24. do 28. ožujka 2017. godine u Italiji na susretu gradova sudionika projekta EUROPE JUST IN TIME! koji je odobren od strane Europske komisije u okviru europskog programa “Europa za građane 2014-2020” na temu Solidarnost u vrijeme krize.

Uz Grad Belišće, na susretu (twinning meeting) su sudjelovali i predstavnici ostalih sedam europskih gradova partnera: Cerrione, Sandigliano, Ponderano i Borriana (Italija), Villerest (Francuska), Dorohoi (Rumunjska) i  Tahanovce (Slovačka).

Uz zamjenicu gradonačelnika Ljerku Vučković, belišćansku delegaciju činili su i predstavnici lokalne samouprave Antonija Andrašek Barić i Romano Klanjšček, te učiteljice Karmen Soldo, Vanesa Šerić i Anna Maria Popović kao i učenici: Jan Kamenko, Leonora Majstorović, Ana Funtak, Edi Pavlović, Laura Kupanovac i najmlađa sudionica susreta Julianna Popović.

Osim prezentacije Grada Belišća, naša je delegacija imala priliku na susretima koji su se održavali u gradovima Cerrione, Ponderano, Borriana i Sandigliano sudjelovati na aktivnostima kao što su Dan solidarnosti, gdje su učiteljice Soldo i Popović predstavile projekte solidarnosti OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, ali i na kojoj su sudionici mogli vidjeti primjere dobre prakse na temu solidarnosti i u ostalim gradovima. U Bielli su organizirani posjeti neprofitnim organizacijama koje organiziraju skrb o djeci s poteškoćama u razvoju i o osobama u terminalnim fazama bolesti. Večer drugog dana boravka bila je Interkulturalna večer na kojoj smo se predstavili pjesmom, videom o Belišću i Slavoniji i slavonskim delicijama koje su privukle veliko zanimanje sudionika. Treći je dan delegacija posjetila gospodarski sajam lokalnih proizvoda, a kao središnji dio susreta u večernjim je satima u Ponderanu organizirana svečanost potpisivanja povelje o suradnji/zbližavanju gradova koju je u ime grada Belišća potpisala zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković. Idući je dan bio ispunjen brojnim nastupima djece iz škola domaćina, a učenici iz Belišća: Jan, Leonora, Ana, Edi, Laura i Julianna  sudjelovali su  na radionicama i kvizu o Europskoj uniji i uz pomoć učiteljice Šerić uspješno predstavili radove na temu solidarnosti u okviru Natječaja Europe just in time na kojemu su sudjelovali učenici naše škole i dječjeg vrtića.

Uz zgusnuti raspored, pronašlo se vremena i za obilazak znamenitosti u Bielli, posjet svetištu Majke Božje od Orope i obilazak povijesnog parka Burcina smještenog na brdu nedaleko grada Bielle. Na kraju, ali ne manje bitno, spomenimo veliku gostoljubivost domaćina koji su sudionike susreta smjestili u svojim domovima i tijekom cijeloga boravka bili srdačni domaćini.

Tekst: Antonija Andrašek Barić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content