Novosti|

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Valpovštine prilagodila je program obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Baranja“ uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju i preporučene mjere za prevenciju širenja virusa koji uzrokuje bolest COVID 19.

U znak zahvalnosti i sjećanja na hrabrost pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske kod spomen-obilježja u Baranji, bez popratnih događanja, organizirano je paljenje svijeća u dozvoljenom vremenskom razmaku po jedan predstavnik zbog specifičnih uvjeta:

9:30 sati – članovi obitelji poginulih HBDR-a

9:45 sati – Policijska postaja Belišće

10:00 sati – Zapovjedništvo 107. brigade HV-a

10:15 sati – udruge iz Domovinskog rata

10:30 sati – predstavnik Osječko-baranjske županije

10:45 sati – predstavnici gradova

11:00 sati – predstavnici općina

Pozivamo Vas da u 19 sati upalite svijeću  u svom domu.

U akciji, kojom se prije 28 godina pokušao osloboditi tzv. baranjski trokut, 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje, odakle je Valpovština bila svakodnevno granatirana. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, nestalim se još vodi Mirko Šimara, a 85 je ranjeno.

Ljubav prema domu i domovini ljubav je prema bližnjem, obitelji, prijateljima, prema našoj tradiciji, običajima, kulturi, povijesti, vjeri…prema svemu onome što nas je vodilo u obrambenom Domovinskom ratu, što nas čini narodom i ljudima.

Danas, kada se cijela Hrvatska snažno bori protiv širenja koronavirusa pozvani smo slijediti ljubav, solidarnost i odricanje hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu kao i njihovu spremnost na žrtvu da bi spasili druge.

Stoga vas pozivamo da budemo odgovorni, jer čuvajući sebe čuvamo i druge, a obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i preporučene mjere za prevenciju širenja koronavirusa, zahvalimo minutom ponosne tišine u svom domu zapaljenom svijećom u prozoru, balkonu prisjetimo se onih koji akciju nisu preživjeli i budimo
PONOSNI NA SVE NJIH…

Krunčica Rupić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content