Novosti|

Jučer, 30. prosinca 2014. godine dodjeljena su priznanja Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije u Domu tehnike Osijek. O protekloj godini i tehničkoj kulturi govorili su predsjednik ZTKOBŽ gospodin Ivan Baćani, tajnik Ivo Grgić, Predsjednik ZTK Osijek Aleksandar Muharemović i dožupan Dragan Vulin, koji je i dodijelio priznanja. Dodjeljeno je deset Plaketa za postignute rezultate u 2014. godinu, od kojih je tri zasluženo stiglo u Dom tehnike Valpovo: Sonji Blažević, denisu Vidi i Astronomskom društvu “Anonymus”.

SONJA BLAŽEVIĆ (Plaketa ZTKOBŽ)

Sonja Blažević je učenica 7. razreda Osnove škole Matija Petar Katančić u Valpovu.

Treću godinu polazi radionicu fotografije pri CTK Valpovo.

Uspjesi u 2014. godini:

– Sudjelovanje na školskom, međugradskom i županiskom natjecanju mladih tehničara iz fotografije,
– Sudjelovanje na “Ljetnom kampu tehnike u Belom Manastiru” u radionici fotografije,
– Sudjelovanje na radionici “Svijetlo” u organizaciji Hrvatskog fotosaveza
– Sudjelovanje na izložbi “Minijature B. Manastir 2014.”

Međunarodna priznanja:

LIDICE (REPUBLIKA ČEŠKA)

Mladi fotografi Fotokluba Valpovo ponovno briljirali na međunarodnoj izložbi dječjeg stvaralaštva u Lidicama (Republika Češka). Na međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva sudjelovali su natjecatelji iz 68 zemalja.

Najviše proznanje za dvije fotografije (Medalja “Ruža Lidica) dobio je Danijel Jovinac iz Ladimirevaca (9 godina).

Diplome su za fotografije zaslužili: Blažević Sonja, 13 godina; Cukor Katarina, 12 godina; Čvagić Petar, 14 godina; Milošević Marija, 13 godina

U Hrvatsku je stiglo samo dvije medalje i dvadeset diploma.

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva održava se od 1972. svake godine u češkom gradu Lidicama. Priređuje se u spomen na djecu iz češkog sela LIDICA koju su njemački nacisti ubili 1942. godine.

Natječaj je otvoren svim mladim autorima do 16 godina starosti, svake se godine priređuje na posebnu temu u kojoj se mladi autori izražavaju u tehnikama: crtež, slikarija, grafika, fotografija, keramika, kombinirane tehnike (skulpture, radovi načinjeni od metala, keramike, drveta, stakla, tekstila i papira).

Mladi fotografi Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće redovito sudjeluje u ovoj izložbi od njenog 31. izdanja 2003. godine.

KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

Fotografija Sonje Blažević predstavljat će sa još sedam fotografija mladih autora Hrvatsku na međunarodnoj izložbi “Međunarodni doživljaj baštine XIX”.

Fotografije su izabrane između 998 fotografija od 128 autora pristiglih na natječaj. Hrvatski fotosavez ove godine po sedamnaesti put priređuje međunarodnu izložbu fotografija mladih Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj. Izložba je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i kojoj se svake godine pridružuje sve veći broj – ne samo europskih – zemalja i pokrajina.

Nakana projekta, koji se priređuje u okviru Europskih dana baštine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i uz potporu UNESCO-a, od samoga početka bila je usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje kulturne i prirodne baštine.

Zajednička izložba izabranih fotografija mladih autora iz svih zemalja sudionica priređuje se približno u isto vrijeme, u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine, u svim zemljama i pokrajinama sudionicama, a cilj joj je razmjena ponajboljih fotografskih rezultata mladih autora iz različitih zemalja kako bi se dobila cjelokupna dimenzija odnosa mladih spram baštine. Izložba se krajem godine postavlja i u Palači Europe u Strasbourgu, u sklopu završne svečanosti projekta.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine (International Heritage Photographic Experience – IHPE) dobio je 2008. godine Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, plaketu Europa Nostra.

U ovogodišnjem, 19. izdanju Međunarodnog fotografskog doživljaja baštine sudjeluje 19 zemalja/pokrajina iz Europe, Amerike i Afrike: Andora, Austrija, Belgija/Bruxelles, Češka Republika, Hrvatska, Kanada/Quebec, Makedonija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španjolska /Aragon, Baskija, Katalonija/, Švicarska, Tunis /Tunis, Susa/, Ujedinjeno Kraljevstvo/Škotska, Urugvaj.

DENIS VIDA (Plaketa ZTKOBŽ)

Student diplomskog studija Procesno računarstvo na Elektrotehničkom fakultetu Osijek. Rođen 21. 09. 1992., završio OŠ MPK Valpovo 2007. i III. gimnaziju Osijek 2011. godine. 2014. godine dobio titulu prvostupnika računarstva na Elektrotehničkom fakultetu Osijek.

Od 2007. godine član Astronomskog društva Anonymus, a od 2012. godine njegov predsjednik. Počevši od 2009. godine intenzivnije se bavi znanstvenim radom u sklopu Hrvatske meteorske mreže i projekta La Sagry Sky Survey – Supernova Search Project. Otkrivač je 20 supernova, te autor 35 znanstvenih članaka.

U 2014. godini kao voditelj sudjeluje u projektu Astronomskog društva Anonymus pod nazivom “Mala škola astronomije” u sklopu kojeg su održane radionice za osnovnoškolce u Petrijevcima i Valpovu te svake subote u prostorijama društva održava predavanje na učenike o astronomiji i programiranju.

U kolovozu sudjeluje na Višnjanskoj školi astronomije kao voditelj grupe meteoraša od 4 vrsnih srednjoškolaca koje uvodi u znanost radom na konkretnom projektu.

U rujnu na konferenciji International Meteor Conference u mjestu Giron u Francuskoj izlaže svoj rad pred publikom od 130 stručnjaka iz cijeloga svijeta.

U sklopu Centra tehničke kulture Valpovo vodi radionicu robotike od 2013. godine sa dvadesetak učenika.

Astonomsko društvo “Anonymus” (Plaketa ZTKOBŽ)

1994. – 2014. / 20 godina djelovanja

Aktivnosti u 2014.

9. svibnja održano je promatranje u dječjem vrtiću „Maslačak“ u Belišću u suradnji sa zaposlenicima vrtića. Djeci i njihovim roditeljima omogućeno je promatranje nebeskih objekata Mjeseca, Marsa, Jupitera, Saturna i nekoliko maglica i galaksija. Vidno oduševljeni roditelji zahvalili su se na ovoj akciji Društva, te je od strane dječjeg vrtića izražena želja za ponovnu suradnju.

14. lipnja članovi Društva su predstavili Društvo na „Danima tehnike 2014. u Belišću, gdje su skromno izložili svoje teleskope, nagrade i literaturu koju izdaje Društvo za svoje potrebe.

U srpnju ostvaren je dvodnevni posjet astronomskom kampu Letenka koji je služio kao okupljanje astronoma šire regije. Posjetu su uz naše društvo sudjelovali astronomi iz Slovačke, Srbije, Makedonije, Rumunjske te Bosne i Hercegovine. Imali smo mogućnost promatranja nebeskih objekata kroz razne vrste i veličine teleskopa te se družiti sa ostalim sudionicima. Također smo slušali vrsna predavanja od profesora sa fakulteta u Novome Sadu i Beogradu. Dvojica članova su se odvažila na putovanje biciklom od Valpova i Belišća do Letenke, put od 140 kilometara u jednome smjeru. Na kampu su dočekani kao junaci te im je pružena besplatna hrana i spavanje.

U sklopu prezentiranja aktivnosti unutar ZTKVB koje je održano u rujnu, rad društva je predstavljen u OŠ Matija Petar Katančić Valpovo i OŠ Ivana Kukuljevića Belišće 5. i 6. razredima u obliku prezentacije.

Članovi društva aktivno sudjeluju u znanstveno-istraživačkom radu iz područja astronomije. Rezultati promatranja i proučavanja se šalju međunarodnim organizacijama IMO (International Meteor Organization), IOTA/EAON (International Occultation Timing Association / European Asterodial Occultation Network), MPC (Minor Planet Center) te CBAT (IAU Central Bureau for Astronomical Telegrams).

Nastavlja se dugogodišnji trend suradnje sa Hrvatskom meteorskom mrežom i Zvjezdarnicom Višnjan u vidu obavljanja zajedničkih istraživanja i objavljivanja članaka u znanstvenim časopisima.

Članovi društva sudjelovali su u objavi 4 znanstva rada u časopisu WGN, u izdanju International Meteor Organization.

Objavljen i prvi rad u profesionalnom časopisu Earth, Moon and Planets pod nazivom „Draconids 2011: Outburst Observations by the Croatian Meteor Network“ u suradnji s ostalim članovima Hrvatske meteorske mreže.

Sredinom kolovoza predsjednik društva Denis Vida vodio je grupu srednjoškolaca na Višnjanskoj Školi Astronomije. Glavni zadatak grupe bio je testirati novu opremu za snimanje meteora. Učenici su imali prilike slušati vrsne predavače, među kojima je bio i Mario Jurić, hrvatski znanstvenik koji radi na projektu LSST, novom teleskopu za pregled neba u Čileu.

Od 18. do 21. rujna, 6 članova društva pohodila su konferenciju International Meteor Conference 2014 u Gironu, Francuska. Članovi društva su imali prilike upoznati preko 130 stručnjaka iz područja meteorske astronomije i ostvarili su brojne kontakte. Ostvaren je i posjet jednom od najvećih znanstevnih instituta na svijetu, CERN-u. Denis Vida je prezentirao rad pod nazivom „CMN_ADAPT and CMN_binViewer software“. Većinu troškova puta i kotizacije snosili su sami članovi društva, a dio je pokrila ZTKVB (1000 kn) i

Grad Valpovo (2000 kn). 28. listopada Denis Vida drži predavanje za Odjelu za fiziku u Osijeku pod nazivom “Where to go? Astronomy!” Predavanje je odlikovala izvrsna posjećenost većine studenata i profesora na Odjelu, te je imala efekt u poticanju studenata na rad u znanosti. Od 7. do 9. studenog ostvaren je posjet seminaru Autumn Videometeor Seminar koji se održao na zvjezdarnici Modra-Piesky u Slovačkoj. Denis Vida je prezentirao nedavni rad unutar Hrvatske meteorske mreže. 29. studenog održalo se obilježavanje 20. obljetnice postajanja društva uz službeni program kojem je prisustvovalo tridesetak trenutnih i bivših članova društva, te dopredsjednik HZTK gospodin Dragan Milec.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content