Novosti|

U petak, 20. siječnja 2012. godine s početkom u 17,30 sati u Gradskoj vijećnici u Belišću organizira se prezentacija prvog dugometražnog animiranog stripa u Hrvatskoj „Demonija“ koji je zajedno sa svojim suradnicima izradila Belišćanka Vanja Eberl. Pozivaju se svi zainteresirani na ovu jedinistvenu prezentaciju, a ulaz za sve je slobodan.

OPIS STRIPA

„Godina je 2040. Nakon Globalnog rata i napada izvanzemaljaca Vorkona na ljude, čovječanstvo je na rubu istrebljenja. Izvanzemaljska nacija Keltaxa, koja se suprotstavlja Vorkonima, spasi preostalo čovječanstvo i odluči im pomoći obnoviti ljudsku civilizaciju. No, da bi ljudi u tome uspjeli, moraju prvo izgraditi snagu za obranu od neprijatelja iz svemira. U dogovoru s Keltaxima, odluče stvoriti genetički unaprijeđene ljude…“ – ovo je ukratko sadržaj „Demonije“, prvog dugometražnom animiranog stripa u Hrvatskoj kojem je redateljica, scenaristica, islustratorica i montažerka mlada Belišćanka Vanja Eberl.
Animirani strip je surogat medij, koji istovremeno sadrži elemente videa, filma, stripa i animacije. U svojem radu pokušava se spojiti ilustracija, fotografija i animacija u oblik narativnog filma, koji može sadržavati one elemente koji su najčešće potrebni u samom igranom filmu. Dakle, ovaj video nije strip, nije ni film, niti animacija u punom smislu, a u isto vrijeme to sve ipak jest. „Demonia“ je ujedno sarkastičan odgovor na američku propagandu i superheroje kroz SAD-ovu strip/film kulturu.

U samom tehničkom smislu, riječ je o klasičnoj priči koja, po uzoru na zabavne komercijalne filmove, ima linearni tijek radnje. Psihologija likova i njihov međusobni odnos prikazani su po uzoru na japanske animirane filmove, zato što „anime“ tome posvećuje više pozornosti od današnjih američkih filmova. Bilo je važno stvoriti likove kod kojih se može opisati karakter nakon završetka videa. „Demonia“ simbolično sadrži devet poglavlja, poput devet krugova Danteovog „Pakla“. U Danteovoj priči, što su grijesi teži, to su krugovi niži i uži. U „Demoniji“ su sa svakim kasnijim poglavljem izazovi za likove u priči su sve veći. Glazbu za „Demoniju“ skladao je Dean Kopri iz Našica, a cjelokupni video nastao je u suradnji sa studentima likovne umjetnosti, glazbene pedagogije, kazališne umjetnosti, te prijateljima i kolegama i upravo je „Demonija“ bila Vanjin magistarski rad na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

VANJA EBERL

26 – godišnja Belišćanska, završila je Školu za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost u Osijeku, smjer grafički dizajner. prošle je godine magistrirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (smjer Likovna kultura). Tijekom studiranja dobila je Dekanovu nagradu za postignut uspjeh u osebujnom umjetničkom i socijalno – kritičkom radu na polju animiranog filma. Njezin završni magistarski rad iz praktičnog dijela bio je ujedno i prvi dugometražni animirani strip u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme bavi se konceptualnoj ilustracijom, crtežom, stripom, animacijom, te proučavanjem razvoja video igara u nastavne svrhe, osobito za područje povijesti umjetnosti.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content