Novosti iz života udruga|

U sklopu redovne mjesečne vježbe operativnih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće, 4. prosinca 2023. godine, u prostoru Vatrogasnog doma Belišće održana je prezentacije PRUŽANJA PRVE POMOĆI od strane volontera Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

Uz okupljene članove DVD-a Belišće na prezentaciji su nazočili članovi DVD-a Bistrinaca i Veliškovaca.

Volonterke Paula Cvenić i Dora Šefler prezentirale su potrebne radnje kod pružanja prve pomoći unesrećenog. S obzirom da se vatrogasci susreću sa situacijama, u kojima su oni prvi kontakt s unesrećenom osobom nužno je poznavati postupke i radnje koje se smiju i moraju učiniti kako bi pomogli osobi do dolaska medicinskog osoblja.

Prikazane su radnje i postupci kod osoba u nesvijesti, krvarenja, opeklina, stanje šoka, reanimacija kod odraslih osoba, odnosno male djece. Također je prikazan rad s AED-om ( automatski eksterni defibrilator) koji je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma (ventrikularna fibrilacija ili ventrikularna tahikardija bez prisutnog pulsa). Osim toga, uređaj korisniku daje glasovne i tekstualne upute osnovnih postupaka održavanja života.  Uređaj sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Prisutni članovi postavljali su mnoga pitanja i sudjelovali u praktičnom dijelu prezentacije, što pokazuje htijenje za obnovom znanja i dopunom novih pristupa u pružanju pomoći.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo i volonterkama Pauli i Dori na uspješnoj prezentaciji i druženju s članovima vatrogasnih postrojbi s područja VZG-a Belišće.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content