Novosti|

U petak, 18. prosinca 2015., održana je prezentacija projekta ”Za osmijeh udomljene djece”.

Iako bi djetinjstvo trebalo biti razdoblje radosti i bezbrižnosti, kada pogledamo u svijet neke djece susrećemo bol, tugu i neshvaćenost. Brojni su razlozi zbog kojih neka djeca ne mogu rasti uz svoje roditelje. Prema podacima Unicefa više od 2000 djece u Hrvatskoj odrasta u institucijama.

Upravo zbog toga važan je projekt koji provodi Centar mladih Belišće u partnerstvu s Gradom Belišćem i Centrom za socijalnu skrb Valpovo. Važnost projekta „Za osmijeh udomljene djece“ prepoznalo je i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje i financira provedbu projekta. Na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Valpovo ima 13 udomiteljskih obitelji koje trenutno udomljuju 24 djece i nužno je povećanje broja udomitelja. Naime, svi stručnjaci slažu se kako prednost treba dati obiteljskim oblicima skrbi, a samo ako je neophodno predviđa se institucionalna skrb. Projektom „Za osmijeh udomljene djece“ promiče se udomiteljstvo kao zamjenska obitelj djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te se želi unaprijediti kvaliteta podrške udomiteljima i djeci.

Projekt će se provoditi u Belišću, Samatovcima i Tiborjancima. Tijekom provedbe projekta , od studenog 2015. do studenog 2016., provest će se savjetovanja te edukativne aktivnosti i radionice za udomitelje i djecu. Radionice za udomitelje provest će Vesna Perkušić Komlenac, socijalna radnica, a edukativne radionice za djecu provest će Monika Jurkin, magistra primarnog obrazovanja. Voditeljica projekta „Za osmijeh udomljene djece“ je Ana Sučić Ljubojević. Udomitelje će se educirati o fazama tugovanja kod djece te o procesu prilagodbe na udomiteljsku obitelj, naučiti kako prepoznati zlostavljanje djece te o posljedicama zlostavljanja, a udomitelje adolescenata treba pripremiti kako bi se što kvalitetnije nosili s izazovima koje donosi to razdoblje života djeteta.

Osim edukacije za udomitelje tu su i aktivnosti za udomljenu djecu. Jedna od aktivnosti je pomoć u svladavanju školskog gradiva, te razne radionice u kojima će djeca naučiti o pravima i odgovornostima, kako nenasilno riješiti sukobe, a organizirat će se i aktivnosti za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena.

Cilj svih projektnih aktivnosti i samog projekta je poticanje društvene solidarnosti i promicanje udomiteljstva kao zamjenske obitelji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te unapređenje kvalitete udomiteljske podrške djeci. Djeci je potrebna briga i potpora odraslih osoba kako bi izrasli u odgovorne i savjesne osobe.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content