Novosti|

Ured Počasnog konzula Savezne Republike Njemačke i Njemačka zajednica Osijek jučer, 13. studenog 2016. godine, bili su organizatori obilježavanja njemačkog Dana žalosti na Gradskom groblju u Valpovu kod spomenika njemačkim civilnim žrtvama radnog logora.

Grad Belišće predstavljali su predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Tomislav Vukelić i gradski vijećnik Dario Fletko. Vijence u položili i predstavnici Grada Valpova, Grada Osijeka, MORH-a te Njemačke Zajednice u Osijeku, Hrvatsko-njemačkog društva.

Počasni konzul Savezne Republike Njemačke u Osijeku Ivica Škojo obratio se prisutnima te naglasio kako su se danas svi okupili kako bi odali počast poginulima u dvama svjetskim ratovima i žrtvama diktature i terora. Rekao je kako se na Dan žalosti prisjećamo žrtava nasilja i rata – djece, žena i muškaraca svih narodnosti. Prisjećamo se svih vojnika koji su poginuli u oba svjetska rata, ljudi koji su izgubili svoje živote tijekom ratnih zbivanja, u zarobljeništvu, kao prognanici i izbjeglice ili u logorima. Njihova će patnja poslužiti kao upozorenje da preuzmemo svoj dio odgovornosti za budućnost u miru i slobodi, rekao je počasni konzul Ivica Škojo.

Na kraju je zahvalio hrvatskim službenim tijelima, lokalnim odgovornim osobama, ali i stanovništvu na njihovoj stalnoj potpori u nastojanju da žrtvama ratova pružimo dostojanstveno počivalište diljem Hrvatske. U nastavku, nakon molitve, koju je poveo valpovački župnik Zvonko Mrak, sudionicima komemoracije obratio se i Arne Hartig, voditelj Odjela za kulturu u Veleposlanstvu SR Njemačke u Zagrebu, a zatim su, uz mirozov, položeni vijenci izaslanstava i upaljene svijeće. U komemoraciji su sudjelovali i članovi zbora Njemačke zajednice iz Osijeka „Alte Kameraden“ izvedbom nekoliko prigodnih skladbi iz svoga repertoara.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content