Novosti|

U Starogradskoj vijećnici Skupštine grada Zagreba, 19. studenoga 2019. godine, održana je svečanost povodom 20 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ i Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske na kojoj su sudjelovali predstavnici grada Belišća – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti Monika Jurkin i stručni suradnik Armando Bičak.

Na svečanosti je prikazan film snimljen povodom 20 godina Akcije “20 godina zajedno do gradova i općina – prijatelja djece” redatelja Marija Kovača.  U sklopu programa predstavljeni su rezultati istraživanja „Europa kakvu djeca žele“ Eurochilda i UNICEF-a. U nastavku su dodijeljene Pohvale i Povelje gradovima i općinama za ukupno 55 prijavljenih Naj-akcija u 2019. kojima gradovi i općine nastoje poboljšali život djece u zajednici, kao i priznanja za Naj akciju, Naj naj akciju i Naj naj naj akciju. Proglašeni su i novi gradovi i općine prijatelji djece: grad Drniš, grad Sveta Nedelja, grad Slatina i općina Vižinada, a program je upotpunjen dječjim dramskim i glazbenim točkama. Po završetku programa, uz turističko vodstvo organizirano je razgledavanje „Bezvremenski Gradec“ Tempus Verbi.

Akcija Gradovi i općine – prijatelji djece pokrenuta je 1999. godine, od tada je vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Cilj Akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, sponzore, donatore te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece.  Grad Belišće nosi ovu prestižnu titulu od 2011. godine.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content