Novosti|

Predstavnici grada Belišća, na čelu sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Zlatkom Ađulovićem, bili su od 4. do 6. kolovoza 2019. godine gosti općine Bogatić u Republici Srbiji. Bio je to uzvratni posjet Belišćana toj općini u srcu Mačve, plodne ravnice u sjevero-zapadnom dijelu Srbije, između rijeka Drine i Save. Da podsjetimo, predstavnici općine Bogatić i njihov znameniti folklorni ansambl Đido, bili su gosti na prošlogodišnjoj Belišćanskoj zlatnoj jeseni i Danima srpske kulture. Delegacija Belišća, ovom je prigodom bila gost i na prvom Međunarodnom festivalu folklora BogatFestu. U delegaciji grada Belišća bili su zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Zlatko Ađulović, vječnici Marija Ilić, Ivanka Pek, Dragomir Šimić, član Savjeta za gospodarstvo Dragan Ostojić, predstavnica Centra za kulturu Silvija Kifer, direktorica Poduzetničkog inkubatora Karolina Štefan Bugarinović, predstavnici Gradske uprave Romano Klanjšćek i Marko Anić, predstavnik Turističke zajednice Antonio Sobol, predsjednik Savjeta mladih Igor Paloh i direktor Bel-Pressa i glavni urednik Belišćanskog lista Mato Jerkić.

Delegacija grada Belišća primljena je u Bogatiću iznimno srdačno, domaćini su se pobrinuli za raznovrsan, sadržajan i bogat program boravka, koji je, uz sva događanja tokom smotre folklora, uključivao i posjete brojnim kulturno-povjesnim znamenitostima Bogatića i mačvanskog kraja, kao i izvornim i atraktivnim turističkim sadržajima, kojima obiluje taj dio Srbije. Poseban doprinos ugodnom i lijepom boravku u Bogatiću, uz sve lijepo  viđeno, doživljeno, posjećeno, razgledano, upoznato i kušano, dali su naši izvrsni  domaćini Ivana Đukić i Dalibor Ostojić, a   posebno, predsjednik općine Bogatić Nenad Beserovac osobno.

Defileom sudionika glavnom ulicom u Bogatiću, 4. kolovoza u poslijepodnevnim satima, počeo je prvi međunarodni festival folklora BogatFest 2019.

Svečano otvaranje održano je potom na sportskom igralištu  osnovne škole , gdje je pozdravnu riječ brojnim posjetiocima i gostima,  uputio Miloš Simić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, ustanove koja je bila i organizator manifestacije.

Predsjednik općine, Bogatić  Nenad Beserovac, službeno je otvorio prvi Međunarodni festival folklora u Bogatiću i tom prigodom  posebno pozdravio, kako je rekao,  delegaciju grada Belišća iz Hrvatske, koju predvodi zamjenik predsjednika gradskog vijeća, gospodin Zlatko Ađulović.

Prve festivalske večeri, uz domaći Folklorni ansambl„Đido“, nastupili su KUD „Vesna“Mojkovac, Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ iz Šida, KUD „Paja Marganović“ Deliblato, KUD „Ilićka“ i SPKD „Prosvjeta“ Brčko Distrikt i Društvo za njegovanje ukrajinske kulture „Kolomejka“ Sremska Mitrovica.

Drugi festivalski dan BogatFesta, otvorili su nastupi izvođača FA “Đido” i gostiju iz Crne Gore, KUD-a “Vesna” Mojkovac.  U večernjim satima,  na glavnoj pozornici  na sportskom igralištu, koncert su održali  vrhunski glazbenici  Narodnog orkestra Radio televizije Srbije, pod ravnanjem Vlade Panovića. Pjesme koje su stvarali  ili ih nekada pjevali daroviti Mačvani, na ovom su koncertu izveli Čedo Marković, Predrag Drezgić, Biljana Petković, Vesna Dimić i Stevo Savić, poznati izvođači narodnih pjesama, a sve uz veliku podršku, zadovoljstvo i užitak brojnih posjetitelja i gostiju.

Treći festivalski dan započeo je prijemom delegacija u Svečanoj sali Skupštine općine  Bogatić, gdje su predsjednik općine Nenad Beserovac  i direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, Miloš Simić, uručili prigodne poklone predstavnicima  sudionika festivala  i gostiju. Predstavnik grada Belišća Zlatko Ađulović, tom je prilikom  predao domaćinima i  poklone  sa  simbolima našega grada.

Nakon službenog prijema, uslijedio  je defile   sudionika  u kom su brojni građani  i njihovi gosti  uživali u šarenilu i ljepoti narodnih  nošnji i kostima sa raznih meridijana, osobito iz dalekog Meksika.

Prava i velika folklorna fešta  održana je završne večeri na glavnoj pozornici,  gdje su se okupili svi učesnici festivala i pred prepunim gledalištem ponovno zaplesali. Trubački orkestar Danijela Jokanovića iz Šida otvorio je program, a potom su  izvrstan, za sve ljubitelja pravog folklora nezaboravan program izveli domaćini, članovi Folklornog ansambla  „Đido“. Ništa manje atraktivni, zanimljivi i sadržajni  nisu bili i programi  koje su izveli gosti – kulturno umetnička društva, folklorni ansambli i folklorne skupine iz  Grčke,  Portugala, Crne Gore,  Italije i Meksika. Gost završne večeri BogatFest-a bio je ambasador Meksika u Srbiji, Marco Antonio Garsia Blanco.

Nakon atraktivnog i virtuoznog izvođenja  tradicionalnih igara i pjesama iz šest   zemalja, prvi BogatFest završen je vatrometom i koncertom za mlade,  grupe „Supermensi“.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content