Novosti|

U Briselu se upravo održao Europski tjedan održive energije ili ‘EU SUSTAINABLE ENERGY WEEK’ i to u periodu od 18. do 22. lipnja 2012. Ove godine je na jednom od niza radnih sastanaka i skupova bilo nazočno i predstavništvo grada Belišća na čelu s Marijom Ilić – zamjenicom Gradonačelnika te Danijelom Grđan – voditeljicom Poduzetničkog centra Belišće.

Riječ je o središnjem događaju europske kampanje ‘Sustainable Energy Europe’. Svake godine stotine organizacija i pojedinaca sudjeluje u ovoj kampanji, a ove je godine samo u Hrvatskoj organizirano 16 različitih događanja. Ovi dani održive energije definiraju se kao nekomercijalna događanja, aktivnosti, projekti, izložbe ili druge srodne djelatnosti koje promoviraju energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Centralni događaj u Bruxellesu obuhvaća trodnevnu konferenciju s naglaskom na pitanja održive energetske politike te desetke drugih srodnih događanja, predstavljanje projekata i eksponata, među kojima posebno ističemo eko-inovacije. Konferencija je tijekom ovoga tjedna privukla više od 4.000 sudionika iz više od 50 zemalja, a održala se u zgradi Europske komisije.

Podsjetimo, Grad Osijek i Grad Vicenca potpisali su partnerski sporazum za provedbu Intelligent Energy Europe projekta Conurbant (An Inclusive peer to-peer approach to envolve EU conurbations and wide urban areas in participating to the Covenant of Mayors).

Pored Grada Osijeka partneri na projektu su još gradovi i organizacije iz sedam zemalja Europske unije (Italija, Španjolska, Rumunjska, Bugarska, Latvija, Cipar, Hrvatska). Grad Osijek je u projekt uključio i gradove Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac i Vinkovce.

Sporazum gradonačelnika glavni je europski pokret koji uključuje lokalnu i regionalnu upravu koje se dobrovoljno pridružuju povećanju energetske efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije na svom području. Potpisnici Sporazuma time žele ne samo ostvariti, već i premašiti cilj EU za smanjenje emisije CO2 do 2020.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content