Novosti|

Danas je u prostoru Velike vijećnice Grada Belišća održano predstavljanje knjige dr.sc. Siniše Lajnerta “Slavonska podravska vicinalna željeznica” u organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera, HŽ Putničkog prijevoza i Tvornice elektroopreme Belišće.

Na početku je mnogobrojne goste i uzvanike pozdravio i poželio im dobrodošlicu u grad Belišće zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Knjigu su javnosti predstavili izvršni potpredsjednik Hrvatskog društva željezničkih inženjera Tomislav Prpić, predstavnica odjela marketinga HŽ Putničkog prijevoza Anita Matačić i sam autor, dr.sc. Siniša Lajnert, diplomirani inženjer prometa i diplomirani arhivist kome je ovo već šesta knjiga željezničke tematike.

U knjizi, prvi put predstavljenoj javnosti, prikazan je povijesni razvitak dioničkog društva Slavonske podravske željeznice kao jednog od najznačajnijih privatnih željezničkih poduzeća u povijesti Hrvatske. U radu na knjizi autor je najvećim dijelom koristio arhivsko gradivo iz Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Osijeku, Železničkog muzeja u Beogradu te Muzeja Belišće. Ovo vrijedno i opsežno istraživanje uvelike doprinosi još kvalitetnijem poznavanju Slavonsko podravske željeznice od osnutka 1899. godine do 1970. godine kada je ispraćen posljednji vlak SPŽ-a od Osijeka do Belišća. Važno je istaknuti kako je SPŽ od svog pokretanja bila usko povezana s tadašnjom Gutmannovom tvrtkom u Belišću koja je na početku djelovanja bila i njezin većinski vlasnik, a time je željeznica doprinijela boljem i bržem razvoju tvrtke i grada.

U knjizi se može pronaći cijeli niz fotografija željeznice prikupljenih od raznih autora pa tako i iz belišćanskog Muzeja. Nakladnici knjige su HŽ Putnički prijevoz i HDŽI, dok je i TEO Belišće dao značajnu financijsku podršku za izdavanje.

Promocija knjige završena je obilaskom trenutnog postava Muzeja u dvjema muzejskim zgradama u Belišću, kao i spomen-vlaka pod vodstvom Tomislava Kune, voditelja Muzeja.

 

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content