Novosti|

U Velikoj vijećnici grada Belišća, a u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, jučer, 5.11.2015., gostovala je Vukovarka Tanja Belobrajdić.

Svojim prvim romanom „Crni kaput“ ova spisateljica ušla je među šest finalista na VBZ-ovom natječaju za najbolji neobjavljeni roman, u konkurenciji od 137 rukopisa. Autorica je svoj antiratni, vukovarski roman posvetila Ivici Vučiću, jednom od dvanaestorice redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu Selu. Tanja je i sama sudionica Domovinskog rata te obrane Vukovara.

IMG_1879

Na samom početku, prikazan je video-uradak autora Saše Kunića i Zorana Filka. Roman su predstavile urednica knjige Lilijana Radobuljac i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Vlatka Surma Szabo. Urednica Lilijana vodila je književni susret čitajući ulomke iz romana. Gošće Vlatka i Tanja također su čitale dijelove romana te naglasile strahote rata koje su osjetile na svojoj koži i istaknule da samo oni koji su to doživjeli, mogu svjedočiti na pravi način o tome, što objašnjava naslovnica.

Ovaj susret organiziran je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige kao dio projekta „Vukovar 1991. u Belišću 2015.“. Taj projekt provodi se kontinuirano već 6 godina obilježavajući tako obljetnicu sjećanja na Vukovar. Kroz projekt se želi prisjetiti svih koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara, bilo kao heroji, bilo kao žrtve te pričati o onima koji danas ne mogu o sebi govoriti. Ispričane priče poput ove večerašnje, pravi su primjer napisanog.

Tanja je i dobitnica nagrade “Josip i Ivan Kozarac” poveljom uspješnosti za roman prvijenac. Tradicionalna je to književno-znanstvena manifestacija “Dani Josipa i Ivana Kozarca” koja se održava u Vinkovcima od 1995. godine, a utemeljili su je Društvo hrvatskih književnika, slavonska naklada Privlačica, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume. Manifestacija je utemeljena radi proučavanja, promicanja i vrjednovanja književnih opusa zavičajnih književnika.

IMG_1883

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content