Novosti|

Iz visine gledam Belišće grad
Pogled odozgo postao mi drag
I samo čovjek koji tu živi
U dobru i zlu, njemu se divi.
D. Milec

Povodom obilježavanja Dana Grada, u četvrtak 10. svibnja 2018. godine, u Kazališnoj kavani u Belišću, predstavljena je prva fotomonografija grada Belišća Gobelov let, autora Gorana Dojkić.

Promociji knjige prisustvovali su zamjenici gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić i Ljerka Vučković. Program je vodila ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina, a glazbenim točkama upotpunili su ga Višnja Mihaljević i Zvonimir Iveković te učenici Glazbene škole Stela Marković i David Grgić.

O 134. obljetnici Grad Belišće može se podičiti još jednim bogatim autorskim radom, čije je iskustvo pretočeno u trajni trag fotografija iz visina koje oduzimaju dah. Strastveni fotograf Goran Dojkić, koji očima ljubavi i fotografskog objektiva od dječačkih dana promatra svoje Belišće, vodi nas na let da skupa s njim upoznamo zavičaj i pretvara nas u istraživače naselja, prometnica, rijeka, šuta i poljskih prostranstava koja se pod nama prostiru. Tehnički zahtjevan pa i nesiguran pothvat leta zmajem nije bio prepreka da Goran odvažno poleti i nesebično s nama podijeli ushit pogleda s visina prenoseći ono što pjesnik reče: “Leti ko lišće što vir ga vije, za let si dušo stvorena.”

Poput Ikara, Dedalovog sina iz grčke mitologije, ali s tuđim krilima, krilima umjetnog zmaja, poletio je Goran iznad tla, dnom svemira, dvjestotinjak metara iznad Belišća i prigradskih naselja. Ovom knjigom grad Belišće dobio je priliku promatrati se iz ptičje perspektive, a našim sugrađanima  i posjetiteljima ukazati na njegove ljepote i mogućnosti, na tragu onoga što je dio naše kulturne baštine.

Knjiga je tiskana pod pokroviteljstvom grada Belišća, u sunakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Belišću. Vrijedan doprinos u njenoj pripremi i izdavanju dali su Dragan Francuz kroz tehničku pripremu fotografija, Milan Salajić i Dragan Milec prijedlozima koncepcijskog oblikovanja knjige i narativnim opisima po tematskim cjelinama, Vesna Liker-Dojkić kroz lektoriranje i Krešimir Rezo u svojstvu grafičkog urednika. Prva fotomonografija grada i prigradskih naselja, može se kupiti u Turističkoj zajednici i Ogranku Matice hrvatske u  Belišću.

Foto: Zaim Saljiji/Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content