Novosti|

U ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine, održano je predstavljanje knjige “Počeci habsburške Valpovštine: čovjek između potreba i mogućnosti” u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće i Muzeja “Belišće”.

Autor knjige, Mihael Sučić, studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao je upravo na temu habsburške Valpovštine. U diplomskom radu započeo je proučavanje habsburške Valpovštine pišući o vjerskoj i gospodarskoj povijesti te o povijesti okoliša slavonske Podravine, a ova knjiga svojevrstan je nastavak istraživanja tog dijela valpovštinske povijesti. Cjelokupnu knjigu brojnoj publici predstavio je doktor znanosti Dinko Župan koji je, u ulozi moderatora promocije, ukratko prepričao sva poglavlja i tako iznio najvažnije značajke knjige. Belišćani i njihovi susjedi iz okolnih mjesta saznali su razne zanimljive podatke o međuodnosu između mnogobrojnih okolišnih faktora (šume, rijeke, životinje, močvare) i ljudi u vrijeme ranog novog vijeka.

Osim profesora Župana, i sam autor rekao je pokoju riječ o knjizi. Istaknuo je razloge zbog kojih ju je napisao i detaljnije je pojasnio njezine glavne teze i zaključke. Ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar pročitala je isječak iz knjige što je posjetiteljima dalo konkretan prikaz svega rečenog tijekom predstavljanja. Mihael se također zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji promocije njegove knjige, posebno Župi svetog Josipa Radnika i Udruzi svetoga Vinka Paulskog iz Belišća koji su mu pomogli da promocija bude i humanitarnog karaktera.

Svaki posjetitelj odmah je pri dolasku dobio svoj primjerak knjige, a mnogi od njih dobili su i autorovu posvetu. Svi ostali koji bi rado nešto pročitali o počecima habsburške Valpovštine, mogu doći u belišćansku knjižnicu i posuditi tu knjigu koja je važan dio zavičajne zbirke knjižničnog fonda.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content