Novosti|

U nedjelju, 3. lipnja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Belišće, točnije tvrtke Harburg Freudenberger i DS Smith Belišće. Dobrodošlicu u Belišće joj je poželio gradonačelnik Dinko Burić, a Zoran Uranjek i Ana Soldo, članovi Uprava ove dvije značajne tvrtke, ne samo na području Belišća i Osječko – baranjske županije, nego i šire, upoznali su predsjednicu sa svojim trenutnim poslovanjem i planovima za budućnost.

O značaju dolaska predsjednice RH i obilaska dviju tvrtki koje ostvaruju milijardu i 564 milijuna kuna dobiti, gradonačelnik Dinko Burić je rekao kako su počašćeni njenim dolaskom u Belišće, gradić koji je zadržao svoju industrijsku tradiciju, koja je iznimno značajna ne samo za Belišće i Valpovštinu, nego i za cijelu Osječko – baranjsku županiju.

-Svima nam u Hrvatskoj trebaju poruke optimizma i širenje svega onoga što će zaustaviti odlazak mladih. U Belišću smo iznimno sretni i ponosni, ne samo na to što imamo ove dvije tvrtke koje su i po ostvarenoj neto dobiti vodeće u Osječko – baranjskoj županiji, nego i na to što se svi zajedno pokušavamo truditi u lokalnoj zajednici doprinijeti da se gospodarstvo razvija, a time i motivacija ljudi da ostanu ovdje u Belišću i šire, rekao je gradonačelnik Burić, najavljujući pritom i potencijalno uključenje Grada Belišća u društveno poticajnu stanogradnju.

Predsjednica Grabar-Kitarović je kroz kratke prezentacije upoznata s tvrtkama, a potom je obišla i proizvodne pogone Harburg Freudenbergera i DS Smitha. Tako je Ana Soldo istaknula kako je tvrtka DS Smith vodeći proizvođač papira i ambalaže u Hrvatskoj. Tvrtka trenutno zapošljava 420 radnika, a po potrebi, sezonski, još dvadesetak, te je u 2017. osvojila priznanja Zlatna kuna i Zlatni ključ za izvoz u Mađarsku. Zoran Uranjek je o HF-u, tvrtki koja se bavi proizvodnjom strojeva za proizvodnju automobilskih guma, istaknuo kako je Harburg Freudenberger po proizvodnji jednog od tih strojeva, konkretno preše za vulkanizaciju automobilskih guma, vodeća u svijetu. HF Belišće zapošljava 680 radnika, no tu je i mreža kooperanata koji zapošljavaju još oko 800 radnika.

Treba spomenuti kako je prije dolaska u Belišće, predsjednica posjetila sajam OPG-ova u Valpovu, gdje su ju u društvu domaćina, Matka Šutala sa zamjenicima i suradnicima, dočekali i župan Ivan Anušić, njegov zamjenik Goran Ivanović sa suradnicima iz Županije, gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima, te načelnici općina Bizovac, Srećko Vuković i Petrijevci, Ivan Zelić.
Nakon dobrodošlice i pozdrava, predsjednica je s domaćinima obišla štandove,  pozdravljala posjetitelje i izlagače, a potom, nakon kratkog osvježenja sudjelovala na Skupu predstavnika OPG-ova Osječko-baranjske županije  u velikoj dvorani Centra kulture Matija Petar Katančić u Valpovu.

Sudionici skupa s posebnom su pozornošću poslušali obraćanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je probleme u poljoprivredi ilustrirala podatkom da je, unatoč ulaganjima od 40 milijardi kuna, poljoprivredna proizvodnja prepolovljena, što znači da je agrarna politika bila loša i neučinkovita.

Kao rješenje predložila je, između ostaloga, i tri mjere koje čine okosnicu onoga za što će se zalagati. Prije svega je to postizanje veće produktivnosti, a kao preduvjet je prenošenje poljoprivredne proizvodnje na novu, mladu generaciju poljoprivrednih proizvođača, te regionalizaciju kao preduvjet za prilagođavanje agrarne politike karakteristikama svake od regija Hrvatske. No, najvažniji faktor svih budućih mjera je čovjek, poljoprivredni proizvođač – bez čijeg doprinosa nema ni daljeg razvoja, pa joj je zato važno, što o daljem razvoju poljoprivrede misle upravo oni-poljoprivredni proizvođači.
Istaknula je kako je svijest o važnosti zaustavljanja iseljavanja i demografskoj obnovi, kao preduvjetima buduće ekonomske i financijske održivosti zemlje, sve izraženija. Potreba za provedbom izvanrednih, sveobuhvatnih mjera u smislu opstanka i razvoja društva i države, treba postati zajednička zadaća cjelokupnog državnog aparata i svih razina vlasti, kao i svih dionika društvenog, gospodarskog i političkog života, rekla je.

Nakon iznošenja osnovnih podataka o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji na OPG-ima, o čemu je govorila dr. Snježana Tolić, o projektima vezanim za poljoprivredu o čemu je govorila Lidija Košćak Maurović te o doprinosu Savjetodavne službe, o čemu je govorio Ivica Lovrinčević, pitanja su postavljali ili svoj stav o potrebnim mjerama izrekli Milan Belcar, predsjednik braniteljske zadruge, Dražen Vidaković u ime svog OPG-a te Miroslav Varžić.

Inače, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  početkom je lipnja po 16. put izmjestila svoj Ured te je od 1. do 4. lipnja boravila u sjedištu Osječko – baranjske županije. U protokolarnim događanjima bili su susreti s predstavnicima političkog, gospodarskog i vjerskog života, ali i s građanima na području cijele županije.

 

 

 

Tekst: Monika Đogaš, Vladimir Vazdar

Fotografije: Tin Lacković, Vladimir Vazdar, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content