Novosti|

Nešto više od dvije godine proteklo je od polaganja kamena temeljca do useljavanja prvih stanara u zgradu izgrađenu kroz program poticajne stanogradnje, koja je izgrađena u Belišću u naselju A.G. Matoša. Danas (26. travnja), 12 najmoprimaca je potpisalo ugovore o najmu u višestambenoj građevini izgrađenoj prema Programu POS-a u Gradu Belišću i time dobilo ključ u ruke kako bi upravo u ovoj zgradi mogli stvoriti svoj obiteljski dom, što je svima poželio gradonačelnik Dinko Burić, rekavši kako se nada da će se Belišćani, odnosno oni koji su i do sada živjeli na našem području, u novoj nekretnini osjećati još ugodnije, a svima onima koji dolaze iz drugih sredina izrazio je dobrodošlicu u Belišće.

-Kao gradonačelnika me raduje da je na području grada Belišća napravljena zgrada s 24 iznimno kvalitetna stana, s mogućnošću da stambeno zbrinemo ne samo dio sadašnjih sugrađana već i dio onih koji će tek useljenjem postati stanovnici Belišća, rekao je gradonačelnik Burić, zahvalivši APN-u na odličnoj suradnji u provođenju ovog projekta.

-U projekt su uloženi novci s više strana, osim APN-a tu je i država, a i Grad je uložio značajna sredstva: poklonili smo zemljište, platili smo kompletnu infrastrukturu, sve priključke, platili smo projektnu dokumentaciju. Nisu to mali iznosi, ali smo svjesni da sve to olakšava i sadašnjim i budućim stanarima, pojasnio je gradonačelnik Belišća, izrazivši uvjerenje da će i preostalih devet stanova vrlo brzo dobiti stanare.

-Više od 30 godina u Belišću nismo imali niti jednu novoizgrađenu stambenu zgradu i da nije bilo suradnje s APN-om sumnjam da bi to i sada bilo moguće. Ovo je samo dokaz da zajednički puno možemo, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, najavivši i druge aktivnosti na istom tragu – stambeno zbrinjavanje u suradnji s državnim institucijama, među kojima APN ima značajnu ulogu.

Od početka  programa POS-a,  u Hrvatskoj je izgrađeno 8.500 stanova na 82 lokacije u vrijednosti 4,3 milijarde kuna, od kojih su poticajna sredstva RH 1,1 milijardu kuna. U Osječko – baranjskoj županiji izgrađeno je samo 188 stanova na četiri lokacije – u Osijeku, Donjem Miholjcu, Đakovu i Belišću.

-Od 24 stana u Belišću, tri su prodana, za 12 stanova su danas najmoprimci dobili ključeve, a za preostalih devet se nadamo da će vrlo brzo biti iznajmljeni i u konačnici otkupljeni nakon tri do pet godina, rekao je Dragan Hristov, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Cijela investicija u Belišću je vrijedna oko 16 milijuna kuna, s tim da je RH izdvojila oko četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava. Izgradnjom ove zgrade, Belišće je dobilo moderan objekt na pet etaža s liftom i pripadajućim parkiralištima.

-Prodajna cijena kvadrata u Belišću je 1.191 euro i nažalost nikada više neće biti tako povoljna zbog porasta cijena i svih elemenata koji utječu na cijenu gradnje, dok je cijena najma od 22 do 25 kuna po metru četvornom, pojasnio je Hristov, dodajući kako smatra da su veliki odlazak mladih i relativno niske cijene starijih stambenih objekata, razlog malog broja izgrađenih POS stanova, ali i interesa stanovnika Osječko – baranjske županije. Ipak, dodao je kako APN planira i u budućnosti nastaviti s  društveno poticajnom stanogradnjom, otkrivši kako se nada da će sljedeće godine u Osijeku početi gradnja POS zgrade s 200 stanova.

Potpisivanje ugovora održano je u belišćanskoj Velikoj vijećnici, a na samom su početku najmoprimci upoznati s uvjetima ugovora o najmu. Uz gradonačelnika Belišća, kao domaćina, potpisivanju ugovora nazočili su njegova zamjenica Ljerka Vučković, predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić, direktor APN-a Dragan Hristov sa suradnicima.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content