Novosti|

Tri mjeseca nakon što je zelena površina kod belišćanskog bazena dobila naziv “Park 5. studenoga” i ondje postavljen spomenik u čast Svjetskom danu romskog jezika, a u Bistrincima otvoren novosagrađeni društveni dom za potrebe romske nacionalne manjine, danas (30. siječnja) je u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća između Saveza Roma u RH ”Kali Sara” i Grada Belišća potpisan sporazum o izgradnji i opremanju višenamjenskog sportskog igrališta u ulici Marka Oreškovića.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Belišća Dinko Burić i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH „Kali Sara“, a na radnom su sastanku još bili prisutni saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Branko Petrović, predsjednik darđanskih Roma Branko Đurđević, Mario Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Belišća, Ljiljana Žigić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i gospodarstvo Grada Belišća te predstavnici projektanta.

Govoreći o suradnji s predstavnicima romske zajednice, gradonačelnik Dinko Burić je rekao kako je za Belišće ovo još jedan radostan dan, jer se nastavlja suradnja koja traje dugi niz godina.

-Ovo višenamjensko sportsko igralište je još jedan sadržaj koji će biti na korist pripadnicima romske nacionalne manjine. Ali ne samo njima, nego svima. Nadamo se da će radovi biti gotovi do Dana grada, 1. svibnja, a najkasnije do kraja petog mjeseca, najavio je gradonačelnik Burić, istaknuvši još jednom kako ovaj projekt sufinancira Savez Roma u RH „Kali Sara“ s 200.000 kuna, a toliko je i Grad osigurao u svom proračunu.

Zadovoljstvo nije krila niti predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar, koja je naglasila veliku suradnju koju Savez ima s Gradom Belišćem.

-Imamo tako dobru suradnju da na znam gdje ćemo na kraju završiti i što ćemo sve napraviti u budućnosti, s osmijehom je rekla te dodala kako se kroz cjelokupnu suradnju radi na razumijevanju i boljem životu – ne suživotu – svih građana Belišća.

-Slažem se s gradonačelnikom Burićem, nije ovo samo za Rome, ovo je za sve!, naglasila je.

Istaknuto je kako je izuzetno važno imati dobru suradnju s lokalnom samoupravom što Grad Belišće, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, dokazuje sve ove godine, jer se samo na taj način može puno toga učiniti.

Unatrag nekoliko godina se puno radi na podizanju standarda života pripadnika romske zajednice, o čemu je govorio saborski zastupnik Veljko Kajtazi, spominjući pri tome uvođenje vodovodne mreže i legalizaciju, koja je prošle godine završena, a u što se uključio i Grad Belišće.

-Zajedno smo završili i društveni dom u kojem će se odvijati puno aktivnosti koje planiramo. Također, zajednička želja je bila i napraviti ovo višenamjensko sportsko igralište, kao što smo napravili u Sisku i Đurđevcu, a u planu je tijekom ove godine napraviti ih još pet, rekao je saborski zastupnik Kajtazi, nabrajajući sve planove koje planira ostvariti za trajanja svog mandata.

Sportsko igralište dimenzija 40 m x 20 m izgradit će se u asfalt betonu, s aluminijskim golovima te zaštitnom mrežom i ogradom. Sportsko igralište bit će opremljeno rasvjetom i adekvatnim brojem klupa. Grad Belišće financirat će izradu projektne dokumentacije, osigurati zemljište, ishoditi građevinsku dozvolu te provesti postupak javne nabave. U romskom naselju u Ulici Marka Oreškovića u Bistrincima živi 60-ak djece i mladih, tako da nema sumnje da je ovakav projekt potreban.

Grad Belišće se ponosi svojim „zlatovezom kultura“. Naime, od samog osnutka mjesta pa do danas, ovdje žive 22 nacionalne skupine, među kojima je, uz najveću hrvatsku, najbrojnija upravo romska. Na završetku, najavljena je i novost – u društvenom domu u Bistrincima s radom započinje romsko kulturno – umjetničko društvo koje će dodatno obogatiti život u Gradu Belišću. No, najavljen je i sljedeći zajednički pothvat – još jedna velika proslava Svjetskog dana Roma, na kojoj će svi građani moću uživati u nastupu jedne od najboljih romskih skupina iz Latvije.

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content